Wedstrijden

10-12 Drimmelen Jachthaven

Vandaag viste ik voor het eerst in m’n leven een “oudjes”-wedstrijd mee. Howwww!! Het lijkt niet eens zo lang geleden dat ik overal een van de jongste deelnemers was. Toch is de waarheid heel anders.

Nou die eerste ervaring is me niet best bevallen. Ik heb geen enkele vis weten te vangen en dat is toch wel een dieptepunt.
Wat een drama is de visserij hier deze winter. In de jachthaven van Drimmelen is tot nu toe nog totaal geen vis binnen gekomen. Om eerlijk te zijn, ik kan me ook niet voorstellen dat dit nu nog gaat veranderen.

We visten vanmiddag in de Tussenhaven. Daar werden tot vorige week nog wel enkele voorntjes gevangen maar die zijn inmiddels of verschuwd of opgegeten door de alom aanwezige aalscholvers. Wat er dan overblijft is niet zoveel. Een enkel klein baarsje en wat zwartbekgrondels. Zo zonde want het vissen kan hier zo prachtig zijn soms!

Goed, het mag dan een slechte visserij zijn, als wedstrijdvisser zul je jezelf daar op moeten instellen als je toch mee wilt doen. Dat probeerde ik dan ook vanmiddag en om dan werkelijk niet een keer beet te krijgen is toch wel een drama moet ik zeggen.

Ik maak me echt grote zorgen over het visbestand hier in de buurt. Dat de aanwezige vissen continu worden verstoord door de aalscholvers is al erg genoeg maar het werkelijke probleem is natuurlijk absoluut de overbevissing door de beroepsvisserij van eigenlijk het gehele mondingsgebied van de Maas. Er kan gewoon geen vis overblijven zo. Dit blijft dan ook niet goed gaan.

Ik ben het afgelopen jaar bij heel wat gesprekken en vergaderingen betrokken geweest over hoe we meer jeugd kunnen interesseren voor het witvissen. Dat is allemaal heel mooi en het is ook goed dat daar aandacht voor is, maar hoe kunnen we nu ooit in godsnaam die jeugd interesseren als er vrijwel nergens nog een fatsoenlijk visje te vangen is??
Niet alleen de jeugd raakt zo nooit geinteresseerd, ook van de bestaande vissers houdt een heel gedeelte het voor gezien zo. En ik kan het begrijpen.

Sander Splinters won vanmiddag de wedstrijd met 790 gram. Trek daar vanaf 450 gram voor het weegnet en je hebt netto 340 gram over. Zo’n 40 kleine baarsjes en grondels.

Om dan maar met een positieve “noot” te eindigen, dit is een gewichtscompetitie volgens mij dus ik sta in ieder geval nog niet ver achter.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *