Wedstrijden

12-12 Huizen Haven Koppel Hengelsport Nijkerk

Dit zijn mijn favoriete winterwedstrijden. Ik vis nu eenmaal heel graag in Huizen. In tegenstelling tot veel andere winter-visplekken lijkt het hier wel of je in een kanaaltje vist. Hoe vaak hebben we hier al niet een prachtige visserij meegemaakt? Toch had ik ook over Huizen “bedenkelijke” verhalen gehoord over aalscholvers. Ik was dan ook bijzonder benieuwd vooraf.

Onvoorstelbaar trouwens dat “aalscholver-verhaal”. Overal in Nederland zijn in allerlei jachthavens de laatste weken hele “golven” aan aalscholvers gearriveerd. Wat mij dan daarbij meteen opvalt is dat dit ook nu gebeurde na een weekje stormachtige wind. Op de een of andere manier moeten aalscholvers daar niet al teveel van hebben en komen ze vanaf de grotere wateren meer landinwaarts. Vraag het maar aan alle vissers die hun wedstrijdjes vissen in Medemblik, Elburg, Drimmelen, Lage Zwaluwe of Huizen vissen, overal hoor je dezelfde verhalen. De aalscholvers hebben hun viswater gevonden en hebben de gehele visserij om zeep geholpen. Misschien op de ene plek wat meer dan op de andere maar alles bij elkaar heb ik het nog nooit meer extreem gezien. Geloof me, zo lang die vogels hun voedsel kunnen vinden uit de buurt van ons dan zullen ze dat ook zeker doen. Alleen als ze dichter bij ons moeten komen daarvoor dan zullen ze hun angst wel moeten overwinnen. Misschien wel het beste bewijs dat er steeds minder vis is dus.

Al met al was de wedstrijd in Huizen een typisch voorbeeld van wat hierboven omschreven is. Dit water “eindigt” uiteindelijk in een kommetje midden in een winkelcentrum. Een vak was daar vlakbij uitgezet en het andere vak stond meer naar rechts.

In het rechtse vak werd gewonnen met 8300 gram en daar hadden de meeste koppels slechts enkele witvissen en wel heel veel kleine baarsjes. Koppelmaat Simon vd Kolk en ik zaten daar ook en onze 5111 gram was genoeg voor de 2e plek in dat vak. Zo’n 15 voorns, een grote winde en een bonus-baars met nog wat kleine baarsjes.

In het vak wat bij het winkelcentrum stond was geweldig gevangen. Jan Broess en Bob Buiten wonnen daar met ruim 26 kilo en dat is voor hier misschien wel het grootste gewicht van de laatste jaren. Alle koppels hadden hier gewoon prima gevangen.

Tussen de twee vakken in heb je een bruggetje en dat lijkt nu wel de grens tot waar de vissen nog rondzwemmen. Ook hier zie je af en toe een aalscholver vliegen maar in het water zie je ze hier bijna nooit. Daarvoor is het watertje te smal als wij er ook zijn. Wat er echter gebeurt als wij weg gaan laat zich raden en hoe stom het ook mag klinken, waar zit alle vis? Daar waar ze het dichtst bij de bewoning en de bevolking kunnen komen. Simpelweg omdat daar de aalscholvers niet goed durven te komen.

Al met al is en blijft dit toch een prachtig watertje waar ik altijd zo vaak als maar mogelijk zal vissen.

Wat dan weer wel onvoorstelbaar is, en daarbij meteen het bewijs dat niks of niemand ooit de visstand helemaal kan wegvagen, ik zag vandaag werkelijk miljoenen hele kleine baarsjes en ook voorntjes aan het wateroppervlak. Ik denk dat dit geen prooi vormt voor aalscholvers, ik heb het over visjes van 3 tot 5 gram. Echt hele “wolken” zwommen er rond. Als daar ook maar een klein percentage groot van wordt…

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *