Wedstrijden

12-12 Werkendam Jachthaven

Ik was vooraf bijzonder benieuwd naar de vangsten van vandaag. Er is hier heel goed gevangen de laatste tijd en toch ben je hier nooit zeker want dit is een uitermate gevoelig water.
Na de koude nachten van de afgelopen dagen was ik zeker niet overtuigd dat het weer goed zou zijn nu.
In ieder geval had het gelukkig de afgelopen nacht amper of niet gevroren.

Het water is kraakhelder hier en je kunt vaak hele scholen vis zien die zich onder de afgemeerde bootjes net onder het wateroppervlak verschuilen. Zo ook vandaag.
Sterker nog, omdat het water vandaag de gehele dag bleef zakken en het hier niet al te diep is kon je op sommige plaatsen precies zien of er vis op de voerplek was en hoeveel. Mijn plek was er zo een.

Machtig interessant om te zien. In het begin was er helemaal geen vis, alleen enkele baarsjes die altijd onder het steiger vandaan gevangen kunnen worden.
Later zag je steeds meer vis op de voerplek “staan” want zwemmen deden ze amper.
Het aparte was dat ik soms het haakaas pal voor de vissebek kon houden maar dat die vis gewoon geen zin had om aan te bijten. Onvoorstelbaar.

Er werd vandaag weer gewoon prima gevangen. Net als de afgelopen tijd was de meeste vis dicht tegen de oever te vangen. Hoe verder je de steigers op moest, hoe minder vis.

Ik had zelf een C-nummer geloot en dat is de laatste tijd het minste vak.
Geen probleem op zich, bijna altijd kun je hier wel ergens voor vissen. Ik schreef al eerder dat organisator Dirk Arendse er echt alles aan doet om een zo eerlijk mogelijke wedstrijd ervan te maken.

Na een moeilijk begin kwam er toch een periode dat ik voorntjes begon te vangen. Nooit echter ging het snel en ik moest “vechten” voor iedere vis.

Links van me werd wat meer gevangen en ik hoorde buurman Ad van Nijnatten constant over roofbleitjes en windetjes. Het enige dat tussen ons in lag was een bootje maar hoe dan ook, ik ving af en toe een voorntje of een baarsje maar die visjes zag ik nooit.

In het laatste anderhalf uur veranderde alles. Plotseling waren die roofbleitjes er wel. Je kon ze duidelijk door het water zien “schieten”. Die visjes wegen alleen niet veel dus het was moeilijk om daar een fatsoenlijk gewicht van te vangen.

Een groot gewicht was ook niet nodig in ons vak trouwens. Arie Roubos won met 4900 gram ongeveer.
Ik heb maar doorgevist op het laatst om te vangen wat ik maar vangen kon. Iedere gram was er een. Uiteindelijk werd ik nog 3e in het vak met ruim 3100 gram.

Een vreemde wedstrijd al met al en typisch iets voor dit soort omstandigheden.
Ik had niet het idee dat er echt veel vis in de buurt was en die vissen die er waren wilden ook niet al te best azen.

Dichter bij de oever was veel beter gevangen. Niet zo apart als de afgelopen weken maar toch nog altijd prima.
Jack Valkenburg won met ruim 10 kilo en er waren nog heel wat gewichten van 8 en 9 kilo. Dat kan toch veel slechter?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *