Wedstrijden

14-2 Zuid Afrika Lethabo Vaalrivier

Jawel U leest het goed. Ik was uitgenodigd om voor de Zuid Afrikaanse vissers die jaarlijks naar Europa komen om deel te nemen aan de Internationale kampioenschappen iets te komen vertellen over de visserij in Europa en over onze manieren van lokaasgebruik en leem-gebruik in het bijzonder. Dat hield in dat ik daar 11 dagen verbleef, waaronder twee week-ends.
Het eerste week-end stond de feeder visserij centraal en in het tweede week-end juist alles wat met het dobbervissen heeft te maken.

Tijdens dat eerste week-end werd er een teamwedstrijd georganiseerd voor teams van 6 vissers en men had in het Van den Eynde-team ook een plekje voor mij gereserveerd. Niet verkeerd natuurlijk, hoewel het om eerlijk te zijn al heel lang geleden was dat ik nog eens feederhengels ook maar had aangeraakt. Geen probleem, alles was perfect geregeld en ik had dan ook de beschikking over prima materiaal.

Het water in de Vaalrivier is nooit zo helder als wij dat tegenwoordig gewend zijn. “Vaal”, de naam zegt het al, de rivier heeft altijd al een vreemde, bijna witte “kalk” kleur.
Het sterft hier van de vis en je ziet werkelijk op een dag langs het water duizenden vissen springen over het gehele water.

Na wat regen van enkele weken geleden was het water nu zelfs nog meer gekleurd en al vooraf was ik ervan overtuigd dat het, ondanks al die springende vissen, vandaag een hele moeilijke onderneming zou gaan worden.

De vissen hier? Je ziet heel veel Yellowfish, een prachtige vis met gele vinnen die wel iets lijkt op onze kopvoorn, Afrikaanse meerval en graskarpers. Ook zit er volop gewone karper.
Toen ik ‘s-morgens over het water keek dacht ik dat iedereen 20 kilo ging vangen. Toen ik eens goed keek naar de kleur van het water kon ik niet anders dan denken dat we amper beet zouden gaan krijgen en dat zou ook blijken.

Een ding weet ik zeker, het feedervissen is hier gigantisch in ontwikkeling en het gaat niet meer lang duren voordat deze visserij hier meer beoefend gaat worden dan waar anders ook.
Het verschil langs de oever tussen pas enkele jaren geleden (toen ik hier ook was) en nu was verbluffend. Veel meer deelnemers nu en ook iedereen met perfect materiaal en inmiddels meer ervaring natuurlijk.

Dat heeft allemaal te maken met het feit dat hier iedereen ervaring heeft met het “Bank-angling”, een tak van onze sport die hier echt heel groot is en die helemaal niet zo ver weg staat van het feedervissen.
In dat bank-angling worden afstanden bevist van tot wel 200 meter en hoewel dit wel met ander en sterker materiaal gebeurt zullen de Zuid-afrikanen ook in het feedervissen iedereen verbazen wanneer het tijdens Internationale kampioenschappen een keer om grote afstanden gaat. Ik zag hen nu al verder vissen als wij in Nederland ooit doen. En allemaal met nylon. Gevlochten lijnen worden hier maar weinig gebruikt.

Zelf had ik beslist om juist niet al te ver te gaan vissen. Er sprongen net zoveel vissen vlakbij de “eigen” oever als aan de overkant en ik dacht juist dat een visserij “kortbij” de meeste kansen zou bieden. Bovendien had ik hier de vorige dag langs de oever gelopen waarbij ik had gezien dat met name de graskarpers die werden gehaakt vooral van deze kortere afstand kwamen.
Ik besloot om twee lijnen afwisselend te bevissen, een op 15 meter en een tweede lijn op zo’n 30 meter.

Dat bleek uiteindelijk nog niet zo slecht bedacht. Met name de 30 meter lijn had ik zowat voor mezelf en juist daar ving ik enkele vissen.

Het stierf werkelijk van de vis, en sommige van die vissen waren nog eens groot ook. Te vangen waren ze echter maar amper. Echt bizar.
Als ik een made in het water wierp dan zag ik hem werkelijk nog geen 5 centimeter zakken dus daar lag natuurlijk gewoon de oorzaak. De vissen konden het aas nooit echt goed zien.

Ik ving uiteindelijk 3890 gram, enkele kleinere vissen en een redelijk grote graskarper, en daarmee won ik mijn vak. Op andere stukken parkoers was wat meer gevangen maar niemand kwam boven de 8 kilo uit en dat was wat mij betreft nog een absoluut mirakel bij deze omstandigheden. Zo zonde want wat zat hier veel vis!

Mijn vakwinst bleek uiteindelijk nog best belangrijk want met 18 punten behaalden we uiteindelijk met ons vdEynde Team ook de teamwinst.

Verder was het in een woord prachtig om voor deze mensen de lezing te doen en daar ging het in eerste instantie om natuurlijk. Je krijgt zoveel dankbaarheid van die mensen, echt niet normaal.
Geloof me, hier waren verschillende echte topvissers. Het enige probleem is echter dat men zich ieder jaar weer vismanieren moet aanleren en vissoorten moet bevissen die men niet kent in eigen land. Ga er dan maar eens aan staan.
En nog heeft men inmiddels al enkele malen prima gepresteerd internationaal. Geloof me, dat gaat nog vaker gebeuren in de toekomst en van mij mag dat gebeuren ook. Ik zou het hen van harte gunnen in ieder geval!!!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *