Wedstrijden

15-3 Lage Zwaluwe Jachthaven

In deze haven wordt nog tot eind Maart doorgevist en dat is goed te begrijpen ook. Er wordt volop vis gevangen namelijk.
Afgelopen zaterdagmiddag werden er hier zelfs gewoon twee wedstrijden tegelijk georganiseerd en dan zitten er toch ruim 50 vissers  te vissen hier.

Nu de temperaturen hoog zijn voor de tijd van het jaar wordt er overal in de haven goed gevangen.
Vaak zie je hier dat wanneer het koud wordt de vissen zo diep mogelijk de haven proberen in te trekken. De visserij kan dan soms “plaatselijk” zijn.
Zodra het weer echter zachter wordt verspreiden de vissen zich over de gehele haven. Nog steeds blijven de beste plekken vaak het beste maar dat komt uitsluitend doordat de gevangen vissen gemiddeld veel groter zijn daar.

Ik lootte een nummer op het achterste steiger, dus eigenlijk zo ver weg als mogelijk van waar de beste plekken liggen.
Toch was ik er vooraf van overtuigd dat we ook daar goed zouden vangen. Er sprongen voor het begin van de wedstrijd ook al wat visjes.

Ik was nog aan het voeren toen er links en rechts om me heen al verschillende vissen werden gevangen.
Ik verwachtte dus ook meteen beet te gaan krijgen maar dat lukte totaal niet en ik had misschien al wel vijftien vissen zien vangen voordat een vis voor het eerst ook mijn aas wist te vinden.
Daarna duurde het nog een flinke tijd voordat ik beter begon te vangen. Er stond een verraderlijke stroming en het was niet eenvoudig om de beste visplek te vinden.
Na dat stroeve begin ging het later wel een stuk beter.

De vissen die je hier vangt zijn totaal anders dan die aan de andere kant van de haven, veel kleiner gemiddeld.
Ook hier zitten de grotere vissen wel maar die krijgen veel minder kansen om het haakaas te pakken omdat er nog veel meer kleinere vissen rondzwemmen hier.

Ik besloot om vandaag uitsluitend bij te voeren met gebruik van een baitdropper zodat de gevoerde casters en hennep niet door het water naar beneden hoefden te zakken. Dat zou een recept zijn voor het aantrekken van de kleine visjes.

Iedere keer nadat ik wat aas had “bij-gedropt” ving ik weer enkele grotere voorns tussen de kleinere visjes door dus mijn voersysteem werkte zeker niet slecht.

Ook om me heen werd goed gevangen, net als overal elders in de haven. Ik wist al tijdens het vissen dat er veel gewichten vlakbij elkaar zouden liggen vandaag.
Er vissen hier veel goede vissers mee die bovendien door en door deze visserij kennen. Dan krijg je op een dag als vandaag een leuke wedstrijd natuurlijk.

Uiteindelijk ving ik zo’n 150 stuks bij elkaar die bij elkaar precies 6 kilo wogen. Dat bleek genoeg voor de vakwinst.
Tijdens het wegen stond ik ervan versteld hoeveel vissers tussen de 5 en 6 kilo gevangen hadden.
Hele kleine onderlinge verschillen dus en dan is wedstrijdvissen wat mij betreft op zijn mooist.

De wedstrijd werd overigens gewonnen met ruim 16 kilo.
Tja Ron Vermeulen lootte een van de “hotspots” en, met alle respect voor alle andere vissers, hij is hier bij deze visserij de beste visser van allemaal.
Dat liet hij vandaag nog maar eens zien hoewel vandaag de onderlinge verschillen in zijn vak niet eens zo groot waren.

Wat een heerlijke vismiddag!
Dit was de laatste winterwedstrijd voor me van deze winter. Precies 40 wedstrijden gevist zonder ook maar een afgelasting of iets dergelijks. Wat dat betreft was deze winter echt uniek.
Wel een aantal prachtige wedstrijden gevist daarbij maar ook gemiddeld veel minder vis gevangen dan in voorgaande winters.

Ik weet het, als je vaak in jachthavens vist raak je snel verwend.
Ik sluit echter mijn ogen niet voor het feit dat duidelijk blijkt dat er steeds minder vis rondzwemt in onze Nederlandse wateren en dat er daarvan dus ook steeds minder terecht komen in de verschillende jachthavens.

Op verschillende plekken in ons land worden de wateren op een schandalige manier leeggevist en ik vrees dat dit nog wel even zo door gaat. Net zolang totdat ook de beroepsvissers beter kunnen stoppen vrees ik.
Dit kan zo niet eeuwig goed blijven gaan in ieder geval! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *