Visclinics

16-4 Jeugd Clinic Federatie Mid-West

Vandaag was ik in Zeewolde voor de hierboven genoemde Jeugdclinic. Het doel van deze clinics is eigenlijk tweeledig, allereerst is het de bedoeling om allerlei jeugdvissertjes in ons land aan de waterkant te krijgen, hen dus daarvoor de mogelijkheid te geven op deze dag met wat begeleiding daarbij, en bovendien krijgen we zo meteen een wat meer helder beeld van wat we in ons land nu eigenlijk hebben aan jonge talentjes.

Het is eigenlijk jammer dat we dit soort dagen altijd weer moeten organiseren op data die daarvoor niet het meest geschikt zijn eigenlijk. Nu, zo vroeg in het voorjaar, kan je eigenlijk niet de beste vangsten verwachten en dat kwam ook vandaag weer uit.

Iedereen klaagt altijd weer over het feit dat tegenwoordig de jeugd zoveel andere dingen te doen heeft en dat ze daardoor maar moeilijk aan de waterkant te krijgen zijn.
Dat is ook allemaal zeker waar maar kan iemand me vertellen waar een nieuw beginnend jeugdvissertje nu eigenlijk heen kan voor advies? Verreweg de meeste visverenigingen hebben daarvoor niemand en dan besef ik best dat er in ons land ook enkele uitstekende uitzonderingen zijn hierop. Juist die uitzonderingen bewijzen mijn mening dat er best nog wel jonge vissertjes zijn met interesse voor het witvissen.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan Oldenzaal waar ik ooit kwam en tot mijn verbazing hoorde dat men daar wekelijks maar liefst 60 (!!) jeugdvissers aan de waterkant had en aan Heerenveen waar ik ooit kwam bij een vereniging die op iedere woensdagmiddag met 45 belangstellende vissertjes “werkte” om hen de basisprincipes van onze sport bij te brengen.

Als we nu overal in Nederland eens beginnen met al het negatieve te vergeten en vol te beginnen met de mensen die wel interesse hebben. Dat zou al een prima eerste stap betekenen. Wat zou het dan mooi zijn als al die potentieel nieuwe vissertjes wekelijks of maandelijks ergens in hun buurt een goede basis-begeleiding zouden kunnen krijgen. De visvereniging zou daarvoor natuurlijk de ideale plaats zijn of anders de lokale hengelsportwinkelier.

De verschillende regionale hengelsportfederaties zouden dan eigenlijk iemand aangesteld moeten hebben om alles te coördineren zodat we meteen ook de echte talentjes in beeld krijgen waarmee dan verder gewerkt zou moeten kunnen worden.

Het lijkt allemaal zo simpel maar in de praktijk dit voor elkaar krijgen is nog echt iets anders. Hoe dan ook, er zijn nu in ieder geval jaarlijkse federatieve clinics en dat is al een goed begin.

Ik heb in ieder geval vandaag weer met eigen ogen kunnen zien dat we wel degelijk talentvolle jeugd vissers (en vissters) hebben. Ik ben heel benieuwd hoe die zich nu verder gaan ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *