Wedstrijden

18-12 Elburg Haven

Ieder jaar is er hier een wedstrijd tussen de plaatselijke vereniging en een afvaardiging van het Nationale Millitaire team en vandaag was de 2012 editie.

Ik vis vaak in allerlei havens en op veel plaatsen is er een mooie visserij maar deze haven is toch wel iets speciaals.

De hele situatie ter plaatse is volgens mij gewoon ideaal. Deze haven heeft een behoorlijk lang “aanloopstuk” in de vorm van een soort kanaal waar langs beide oevers al heel wat boten liggen afgemeerd. Uiteindelijk liggen dan de visplekken op 2 steigers in een soort van kom (die trouwens nog niet het einde vormt van de haven).
De kleur van het water is ook apart. Overal in Nederland heb je tegenwoordig kraakhelder water, hier heeft het altijd een specifieke bruine kleur. De diepte is op de meeste plaatsen hooguit 2 meter dus die kleur in het water is ideaal.

Nog een ander belangrijke “bonus” hier is het feit dat deze haven veel “beweging” om zich heen heeft. Je ziet hier dan ook alleen aalscholvers wanneer die nergens anders meer aan hun voedsel kunnen geraken.

Deze winter zijn de vangsten helemaal bizar te noemen met heel vaak onderlinge wedstrijden die gewonnen worden met 30 kilo of daar tegenaan.
Tel daarbij op het ideale winter-visweer van vandaag en jullie lezers kunnen zich wel bedenken hoeveel zin ik had in het vissen hier vandaag.

Ieder jaar weer maakt de organisatie van deze wedstrijd een leuk gebeuren. Zowel tijdens de pauze als bij de prijsuitreiking is er iets te eten en te drinken, kortom het ontbreekt ons aan niets. Super allemaal.

Ik kan me zowat niet voorstellen dat ik deze winter nog een wedstrijd vis waarin zo goed wordt gevangen als vandaag. Wat een visdag!
Ik kan het mis hebben maar volgens mij was 19 kilo zo ongeveer het minste gewicht van vandaag.Wanneer maak je zoiets mee?

Ik weet van het vissen hier in eerdere jaren dat sommige van de te vangen voorns echte “knollen” van vissen zijn dus ik had iets dikkere lijnen gemaakt dan waarmee ik normaal vis (hier is 0,16 mm. echt niet te dik) en hetzelfde geldt voor de onderlijnen. Wanneer de visserij goed is dan moet het hier snel gaan voor een goed resultaat.

Ik lootte op een plaats, of beter op een steiger, waar ik nooit eerder zat. Jan Zekveld, die hier zowat wekelijks vist, gaf me de perfecte informatie over deze plek en wist me meteen te vertellen dit ik zat op een plaats met kansen.

Het werd de beste visdag sinds een lange tijd. Voor de pauze ving ik 119 voorns (en nog wat kleine baarsjes en windetjes die ik nooit mee tel) en na de pauze kwamen daar nog eens 145 voorns bij. In totaal 264 vissen dus die bij elkaar 31650 gram wogen. Dat soort gewichten vang ik niet vaak tegenwoordig en al zeker niet in Nederland en met voorns!
Iedereen in mijn vak had minimaal ruim 20 kilo vis. Wel was mijn gewicht genoeg om het vak te winnen.

Ik had op het steiger “voor” me al 3 vissers zien sjouwen met het net van Arie Roubos voordat het wegen begon. Ik had dus geen moment de illusie dat ik ook de wedstrijd kon winnen. Dat bleek ook te kloppen want Arie ving 40 kilo en enkele grammen! Wat een net vis!

Ik zat na het vissen nog even de dag te overdenken. Het liep bij mij eigenlijk prima. Het had nog wat sneller gekund maar er waren gewoon momenten dat ik even geduld moest hebben of dat ik de vissen moest “verleiden” om aan te bijten door de dobber iets te slepen of op te lichten.
Wanneer ik me dan bedenk dat Arie nog eens 9 kilo meer ving dan mijn al apart goede gewicht dan neem ik daar mijn petje voor af. Een klasseprestatie wat mij betreft!

Tja wat kan je verder nu zeggen over zo’n visdag? Ik was blij dat ik erbij was en ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *