Wedstrijden

2-6 t/m 8-6 WK voor Clubteams Slovenie, Radece, Sava

De rivier de Sava is één van de mooiste viswateren van Europa. Wat een schitterende rivier met werkelijk alle vissoorten erin die je maar kunt bedenken. Van zo’n viswater kunnen wij in ons land echt alleen maar dromen.

Na een nachtmerrie van een reis was ik op zondagavond eindelijk op de plaats van bestemming. Het lijkt wel of er op iedere 10 kilometer wegwerkzaamheden waren. Urenlang in de files gestaan dan ook.

Ik ben hier al verschillende malen eerder geweest en we hebben hier altijd een vast verblijfsadres. Beter kan echt niet! Prima eten, volop ruimte voor alle visspullen, vriendelijke mensen en alles ook nog eens bijzonder betaalbaar. Wat wil een visteam tijdens zo’n week nog meer?

De tijd van het jaar is zeker niet ideaal voor dit water op dit moment. Er was dan ook veel minder vis nu dan tijdens het Dames WK van afgelopen jaar. Dat neemt echter niet weg dat de vangsten, zeker voor onze Nationale begrippen van tegenwoordig, nog steeds meer dan acceptabel waren.

Een van de grootste problemen hier is altijd dat je, terwijl je aan het trainen bent, eigenlijk al weet dat de situatie toch nog anders gaat zijn tijdens de wedstrijd.
Bijna altijd komt er in de loop van de week meer vis en worden er ook andere vissoorten gevangen.
Om dan met alles goed rekening te houden valt niet mee als je al weinig viservaring hebt met de hier aanwezige vissoorten en daar zijn al verschillende hier vissende Nederlandse teams door in de problemen gekomen.

We hadden best een redelijke trainingsweek eigenlijk en iedereen had wel redelijk veel vertrouwen vooraf.
Allerlei vismanieren kwamen aan bod, zowel vaste stok als bolo waren belangrijk. Alvers leken (gelukkig) niet zo’n grote rol te spelen.

Op de eerste wedstrijddag hadden we een fantastische loting en eindigden we als 6e. Die plaats was niet eens zo belangrijk, veel belangrijker was dat we maar 8 puntjes achter stonden op de leiders in de tussenstand.
Eerlijk is eerlijk, hier en daar toch nog wel wat punten verspeeld.

Op de tweede dag gebeurden er dingen die niemand had kunnen voorzien. Er werd sowieso slecht gevangen op hele stukken van het parkoers. Ik moest het D vak wegen en daar werd een half vak gewonnen met 2400 gram, ongekend weinig voor dit water.

Het vreemde is dat sommige vissoorten soms plotseling uit het niets tevoorschijn lijken te komen. Van de barbelen wisten we dit al en inderdaad werden er daarvan tijdens de wedstrijddagen ook nu weer veel meer gevangen dan tijdens de trainingen. Ook werden er op sommige plaatsen best veel carassio’s gevangen (wat een prachtige vissen!) en alvers bleken met name op deze tweede dag een veel grotere rol te spelen dan verwacht.

Het meest vreemde van dit week-end was het plotselinge arriveren van een enorme school (paaiende) brasems op een gedeelte van het parkoers.
Je ziet hier eigenlijk amper of nooit een brasem en nu werden er misschien wel 100 gehaakt. Ze ook te vangen was nog iets anders zo bleek. Veel van de gehaakte vissen werden dan ook weer verspeeld.

Uiteindelijk hadden we een matige tweede wedstrijddag en zakten we in de einduitslag naar de 10e plaats.

Komend jaar is hier het WK Senioren en wat dat betreft was ik blij dat ik nu hier was. Geloof me, niet alleen voor onze vissers is dit water moeilijk te begrijpen. Voor ons coaches geldt precies hetzelfde en juist wat dat betreft denk ik meer geleerd te hebben dan ooit.

Een van de vissers uit het winnende Slowaakse team (dat land presteert hier gewoon altijd top) zat op de zondag naast een van onze vissers en de manier waarop hij het vak won van een eigenlijk hele matige plek zal ik niet snel vergeten!
Die man won voor zijn team het kampioenschap wat mij betreft. Wat een klasse prestatie! Werkelijk alles perfect getimed en allerlei vismanieren door elkaar. Alvervissen, het vissen met de vaste stok op enkele grote vissen (barbelen en een carassio) en ook bolovissen. Alles kwam aan bod en het absolute maximum eruit gehaald bij het einde van de wedstrijd. Respect!!

Dit was ondanks het misschien teleurstellende resultaat een hele fijne week waarbij ik niemand ook maar iets kan verwijten. Het hele team ging er maximaal voor hier en alles bovendien in een hele leuke sfeer. Ik had iedereen graag een beter resultaat gegund maar dat valt hier in Slovenie niet zo gemakkelijk te behalen zo blijkt telkens weer.

In ieder geval weer heeeeeeeel veel geleerd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *