Wedstrijden

2-9 Federatief Clubkampioenschap Federatie Zuidwest Nederland

De Vlaardingse Vaart is al sinds jaar en dag mijn favoriete viswater “of all times”. Wat een schitterend water is dat toch. Allerlei vismanieren, vis voor iedereen, kortom, ik kan me geen mooier Nederlands water bedenken.

Gisteren was ik er weer eens en ditmaal was het niet eens om er zelf te vissen. Het was voor de allereerste Finale van het Federatief Clubkampioenschap van de Federatie Zuidwest Nederland.

Het idee voor deze wedstrijd werd vorig jaar “geboren” tijdens een van de eerste zogenaamde klankbordgroep-vergaderingen die er tegenwoordig periodiek zijn in deze federatie. Een prima initiatief trouwens. Betrokken mensen uit de regio en uit allerlei geledingen binnen onze sport praten en adviseren over allerlei mogelijke verbeteringen binnen onze sport.

Deze eerste Finale werd een schitterende visdag met prachtig weer en best goede vangsten. Er werd vooral kleinere vis gevangen, vooral bliek, kolblei en voorn. De gewichten waren misschien niet enorm maar er was wel vis voor iedereen. De hier ook volop aanwezige brasems lieten zich vandaag amper zien, vandaar.

De beste vismanier was vooral de vaste stok, waarbij het opvallend was hoeveel vis er ook vlak onder de oever te vangen was. Vooral tijdens het laatste uur van de wedstrijd. Kenners van dit water weten dat dit een typisch fenomeen is voor hier trouwens.

Drie verenigingsteams hadden zich na een voorronde geplaatst voor deze finale, de teams van HSV Het Alvertje uit Zevenbergen, HSV Het Geduld uit Beek en Donk en Visclub De Bleeken uit Vinkel.

Het meedoen aan deze finale op zich was al een prijs en dus was er een herinnering en een heuse goodie-bag voor alle deelnemers. Ook waren er behoorlijke prijzen te winnen. Behalve de schitterende trofeeen voor ieder team ging het vandaag ook om aardige geldbedragen die door de Federatie Zuidwest Nederland ter beschikking waren gesteld (resp. 1000, 800 en 600 euro) alsmede voor het winnende team een clinic die ik zal verzorgen.

Dat winnende team werd uiteindelijk het team van Visclub De Bleeken met in hun midden verschillende doorgewinterde wedstrijdvissers.
Speciaal voor deze wedstrijd is dat alle resultaten die onder de beste 8 vallen van een team en die door jeugd-vispashouders worden behaald dubbel tellen. Mede hierdoor kwam HSV Het Alvertje nog bijzonder dichtbij en werd uiteindelijk tweede. De derde plaats, op redelijk grote afstand was dus voor HSV Het Geduld.
Visclub De Bleeken is dus de eerste tijdelijke beheerder van de JVS Wisseltrofee.

Het is de bedoeling dat deze wedstrijd een jaarlijks karakter krijgt. Dit eerste jaar was eigenlijk een aanloopjaar. Te laat werd deze wedstrijd pas bekend waardoor allerlei agenda’s al gevuld waren en de belangstelling wat tegen viel. Voor volgend jaar zal alles veel tijdiger bekend zijn.
Het format van deze wedstrijd is apart maar tegelijkertijd ook uiterst simpel.
-Verenigingsteams die lid zijn van Federatie Zuidwest Nederland kunnen meedoen.
-Het aantal deelnemers per team is onbeperkt.

-Zo regionaal mogelijk vinden voorronde(s) plaats tussen telkens twee verenigingen die tegen elkaar loten.
-De “thuis” lotende vereniging draagt zorg voor de organisatie en bepaalt het viswater.
-De beste 5 resultaten per vereniging bepalen de einduitslag waarbij een resultaat dat is behaald hierbij door een jeugd-vispashouder dubbel telt.
-Alle verdere zaken zoals eventuele prijzen tijdens voorrondes worden bepaald in onderling overleg tussen de verenigingen die een voorronde tegen elkaar vissen.
-De winnende vereniging in een voorronde plaatst zich voor de volgende ronde dan wel voor de finale.
-Alle voorrondes dienen te worden vervist binnen een door Federatie Zuidwest Nederland bepaald tijdsschema en volgens enkele door de federatie bepaalde standaardregels. Verder draait ook hier alles om onderling overleg.

Meer regels zijn er niet en de bedoeling is om op verenigingsniveau meer en vaker vissers en ook met name jeugdige vissers wedstrijden te laten vissen.

Deze eerste finale was een groot succes. Om deze dag naar behoren af te sluiten was er voor alle deelnemers na de prijsuitreiking ook nog een prima warm en koud buffet voorzien.

Een groot compliment voor de Federatie Zuidwest Nederland voor dit prima initiatief.
Men laat zien dat men in ieder geval bereid is om actief iets proberen te doen aan de onbetwistbare terugloop van het wedstrijdvissen.
Dat alleen al is een verademing wat mij betreft en ik vind dat dit initiatief komend jaar een veel grotere deelname verdient. Als hier niet veel meer verenigingen voor warm te krijgen zijn dan is er serieus iets mis met onze sport!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *