Wedstrijden

2 t/m 13-9 W.K. Senioren Slovenie Radece/Sevnica Sava

We wilden net als vorig jaar enkele extra trainingen hebben voordat we aan de officiële trainingsweek zouden beginnen. Op die manier heb je heel veel van de noodzakelijke materialen al voor elkaar voordat het echte trainen begint natuurlijk en bovendien heb je zo een veel beter gevoel bij de exacte te verwachten visserij.

Nou, die visserij was in een woord gezegd prachtig. De rivier de Sava is werkelijk een van de mooiste viswateren die ik ooit heb gezien en dat geldt in het bijzonder voor het gedeelte bij Radece waar in het verleden al meerdere Internationale kampioenschappen zijn gehouden.
De Sava is een echte natuurrivier die hier tussen de heuvels en bergen doorloopt richting Kroatie en uiteindelijk Servie waar hij bij Novi Sad de Donau instroomt.
De meest te vangen vissoorten hier zijn dan ook echte riviervissen zoals vimba (rood-nase), barbeel en ook regelmatig kopvoorns, blankvoorns, carassio’s en zelfs af en toe snepen.

Er is hier eigenlijk altijd weer een probleem en dat is de regen. Bij ieder kampioenschap dat hier werd gevist kwam er op enig moment wel wat regen waardoor er gekleurd water vanuit de Savinha, een zijrivier net bovenstrooms van het parkoers, de Sava in loopt en die voor een veranderende visserij zorgt daardoor.
Nu waren we er amper en het begon al te regenen.

Het zou de enige regen blijken te zijn tijdens ons verblijf en nadat inderdaad eerst het water in de Sava verkleurde waardoor er in het begin van de trainingsweek duidelijk minder werd gevangen dan normaal verbeterden de vangsten zich daarna met de dag.
Pas tegen het weekeinde van het W.K. was de situatie weer normaal en werd het water veel meer helder.

De 5 vakken van het W.K. waren in 2 groepen opgesplitst. Drie vakken waren uitgezet op het gebruikelijke parkoers bij Radece en de andere twee stonden zo’n 10 kilometer “onderstrooms” uitgezet bij Sevnica.
Dit feit maakte alles veel meer gecompliceerd dan normaal want de visserij in Sevnica is totaal niet te vergelijken met die in Radece. Andere vismanieren en ook andere vissen. In het kort kwam het er vooral op neer dat er in Sevnica veel meer met korte hengels kon/moest worden gevist op kleine vis. Niet bepaald een voordeel voor ons.

Na een 7e plek in het tussenklassement van de eerste dag met 31 punten behaalden we op de tweede dag 37 punten wat ons naar de 12e plek in het eindklassement deed zakken. Geen goed resultaat natuurlijk.

Dit was nu het 5e Internationale kampioenschap dat ik hier meemaakte en, zo eerlijk moet ik zijn, telkens weer is dit hier een heel moeilijk viswater gebleken voor ons Nederlanders. De eerste keer ging het nog toen we 4e werden op het EK. toen het water bijzonder hard stroomse en nadien was het altijd minder gewoon.
Het grote probleem is volgens mij niet zozeer dat wij hier niet zouden kunnen vissen maar meer dat ook heel veel andere landen uit dit gedeelte van Europa zich hier perfect thuis voelen en dit soort visserij heel goed kennen.

Er werd tijdens dit W.K. heel goed gevangen. In Radece gaat het dan vooral over veel en grote vis. Vimba en barbeel vooral. Ik heb begrepen dat nu ook alvers een belangrijke rol speelden op sommige parkoersgedeeltes. Zelf heb ik van de hele visserij daar helemaal niks gezien. Ik was namelijk op het andere gedeelte, bij Sevnica dus.

Ook bij Sevnica was de visserij prachtig en zowel beter als anders dan vooraf ingeschat. Juist dat is nu zo typisch voor de visserij hier.
We hadden hier 3 dagen getraind en we hadden flink wat vis gevangen ook, vooral met de lange vaste stok en ook wel met de bolo.
Verder was gebleken dat de alvers hier een belangrijke rol zouden gaan spelen en daar heb je het weer, bij die visserij zijn wij echt kansloos.

Natuurlijk, ook wij vingen goed tijdens de trainingen maar je kon er bijna “de klok op gelijk zetten” dat onze visserij moeilijker en moeilijker ging worden bij het steeds helderder wordende water en dat de alvers gewoon heel belangrijk gingen zijn.
Wat is het, Internationaal gezien, toch een enorme handicap dat we dat totaal niet kunnen. Natuurlijk, we kunnen wel wat van die alvers vangen maar in vergelijking met vele andere landen (waar die visjes nog volop leven) worden we finaal weggevaagd.
Er “ontstond” bovendien een totaal nieuwe visserij, het vissen met korte hengels (4 a 5 meter) maar dan met wat zwaardere dobbers en tegen de bodem. Zo waren er verassend veel kleinere vimba’s en voorntjes te vangen. Niet helemaal te vergelijken met een alvervisserij maar ook nu een snelle visserij. Zo waren er tijdens de wedstrijd bijna op iedere plek wel 250 vissen te vangen en door de specialisten nog veel meer.

Tja, wij behaalden in Sevnica eigenlijk teveel punten gewoon. Op de zaterdag wist Jo Adriolo nog zich prima te redden met plotseling een hele grote brasem tussen de verder kleine vimba’s en op de zondag viste Stefan Altena een prima uitslag door op 11 meter en stekend “andere”vissen te vangen, de andere twee uitslagen hier waren ondermaats en dat komt simpelweg door een gebrek aan techniek en ervaring bij dit soort visserij. Ik kan het de jongens ook niet verwijten. Dit soort visserij bestaat (misschien met uitzondering van heel af en toe in een jachthaven in de winter) in ons land gewoon niet en is daardoor ook amper of niet te trainen.
Wel is het bijzonder frustrerend als je weet wat er gaat gebeuren en het gebeurt dan ook nog. Je krijgt bovendien hele kleine verschillen in vangstgewichten die toch een enorm verschil konden uitmaken voor het resultaat. Zo had ik op de zondag na 8 vissers 5 gewichten gewogen van “ergens” in de 5700 gram. En dat bij aantallen van heel vaak 300 tot 400 vissen.
Op zich dus een werkelijk schitterende visserij en ook een waarbij je “andere” landen ziet dan normaal.

Al met al was dit dus qua resultaat een teleurstellend WK, en dat na een van de beste trainingsweken die ik al meemaakte. Frustrerend maar tegelijk ook geeft het me de hoop dat wij, bij weer andere omstandigheden die ons wat beter liggen, in de toekomst echt weer wel een woordje zullen meespreken.
Hier was het gewoon niet anders.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *