Wedstrijden

20-5 Wedstrijd Karpervijver ’t Mun Appeltern

De Vries Hengelsport Boxmeer organiseert hier regelmatig wedstrijden en vandaag was er een “gaatje” om eens mee te doen. Ik had hier al eens bij een wedstrijd gekeken vorig jaar maar zelf gevist had ik hier nooit. Dat werd wel tijd want binnenkort is hier ook een wedstrijd in de Verpa-serie waaraan ik meedoe.
Het karpervissen op dit soort vijvers is nooit echt “mijn ding” geweest moet ik zeggen. De laatste tijd ben ik er wel wat meer mee in aanraking gekomen en dat zal nog vaker moeten gebeuren wanneer ik competitief wil zijn op dit soort water.
Natuurlijk zijn karpers spectaculaire vissen om te vangen maar ook zijn het hele vreemde beesten met totaal andere eigenschappen en gedragingen als de vissoorten waarop ik gewend ben te vissen normaal.
Zo viel het me hier vorig jaar op dat de hoeken van de vijver met afstand de beste plaatsen waren die gewoon niet waren te verslaan.
Ik lootte nu in zo’n hoek dus alles leek prima te gaan verlopen vandaag met “een berg” vis in het verschiet.
Vandaag was het allemaal anders. Juist aan beide zijden van de vijver in het midden was de meeste vis zo leek het. Ik hoorde over veel verspeelde gehaakte vissen daar en ongelooflijk veel lijners. Nou, ik heb die bij mij amper gezien en mijn overbuurman Rien Verhoeckx ook niet volgens mij.
De wedstrijd verliep vreemd. Ik had verschillende voerplekjes gemaakt, zowel recht voor me in het diepe als pal tegen de oever tegen het talud (waar meestal de vissen hier worden gevangen blijkbaar). Ik voerde met zowel micro-pellets als enkele maiskorrels en, jawel, enkele brokjes vlees.
Na anderhalf uur was er bijna nog geen vis gevangen voor zover ik kon zien. Zelf had ik twee mooie en 3 kleine karpertjes in het net zitten toen die ik allemaal had gevangen met “softies” (zachte haakpellets). Langzamerhand zag je daarna hier en daar een karper gehaakt worden.
Bij mij ging het andersom en ik zag zowat twee uur lang helemaal niks behalve enkele kleine bewegingen van de dobber die verraadden dat er toch vis aanwezig was.
Tijdens het laatste uur begon ik plotseling af en toe een karper te vangen, eigenlijk zonder al teveel te hebben veranderd. Ik was de gehele tijd voorzichtig blijven bijvoeren door af en toe losse pellets bij te schieten en verder, met een klein cupje dat ik op de hengel had, enkele maden en pellets bij te cuppen. De vissen die ik ving beten uiteindelijk aan 4 dode maden, apart.
Schuin tegenover me was, volgens mij ook zowat uit het niks, Ard Verheyen regelmatig mooie karpers gaan vangen tijdens het laatste anderhalf uur. Hij won uiteindelijk het vak aan de overzijde, en de gehele wedstrijd, met ruim 27 kilo.
Aan mijn kant won Jan Zekveld het vak met ruim 26 kilo en mijn 19110 grammen waren nog juist goed voor de tweede plek. Er was in mijn vak ook nog een gewicht van, hoe is het mogelijk, 19107 gram dus het woordje “juist” was hier wel op zijn plaats.
’t Mun is echt een schitterend complex met zowel forellenvijvers als twee karpervijvers. Ik wist niet wat ik zag vandaag. Op de forellenvijvers waren op een gegeven moment zeker 150 vissers bezig en ook de beide karpervijvers waren helemaal vol.
Dit zal de toekomst zijn van onze vissport wanneer de vangsten op de rivieren en kanalen niet beter worden. Ik was echt onder de indruk van dit alles hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *