Wedstrijden

21-2 Werkendam Jachthaven “de Steur” Steurcup

Eigenlijk waren er heel andere plannen voor deze visdag maar nadat eerst een wedstrijd op “t Stet” was afgelast en daarna deze wedstrijd inmiddels vol zat had ik me al zowat voorbereid op een “week-endje” Drimmelen. Op zich helemaal geen probleem want daar vis ik altijd heel graag.

Uiteindelijk bleek er echter toch een plekje te zijn vrij gekomen voor koppelmaat Lucien de Rade en mezelf. Prachtig! Vorige week was er hier een andere koppelwedstrijd met misschien niet zulke enorme vangstgewichten maar wel enorme aantallen kleine visjes. Dat soort visserij doe ik altijd erg graag en bovendien was dit “weer eens wat anders” in vergelijking met de normale wintervisserij.

We lootten een stek ergens in het midden van het tweede steiger, normaal zeker niet waar je hier het liefst zit, maar goed.
Vandaag was er heel veel “anders dan anders” in deze haven. De mindere plekken van normaal bleken vandaag de beste plekken te zijn en andersom.
Voor Lucien en mezelf werd het dan ook een heerlijk visdagje.

In deze jachthaven gaat het deze winter om heel veel en ook hele kleine vis. Onvoorstelbaar hoeveel kleine voorntjes, windetjes, roofbleitjes en ook baarsjes er hier zijn deze winter.
Waarom dit zo is? Geen enkel idee. In andere jaren ging het hier soms om gewichten tot wel 25 kilo, nu is dat op de een of andere manier totaal anders.
Tijdens een eerder hier geviste 3-daagse ving ik zo’n 900 vissen die bij elkaar amper 6 kilo wogen. Om dat soort visjes gaat het dus hier.

Al meteen na het begin van de wedstrijd kon je zien dat er heel veel vis was op onze plek. Bovendien, de visjes waren wel klein maar “voor hier” ook weer niet zo heel klein.
Af en toe eens een wat groter voorntje tussen de kleine vis door en Lucien ving zelfs een mooie winde die geschept moest worden.
Verder was het opvallend dat we veel kleine windetjes vingen vandaag en die wegen gegarandeerd net enkele grammen meer dan de kleine voorntjes hier.

De gehele wedstrijd lang kregen we volop beet en was het dus zaak om zo snel mogelijk te vissen. Dat lukte Lucien nog wat beter dan mezelf.
Lucien viste nog net wat zwaarder dan ik en ving zo net wat sneller maar bovendien ook gemiddeld net wat meer grotere visjes ook.
Hoewel ikzelf ook even de tijd had moeten nemen om zo’n pen op te zetten had ik dat toch niet gedaan uiteindelijk. “Eigenwijs is nooit wijs”, maar goed.

Ik besloot om in het laatste uur toch maar eens de visjes te tellen om zo een redelijk idee te hebben over het gevangen aantal stuks. Dat was mijn minste uur en ik ving toen 95 visjes. De andere 3 uren waren niet heel veel beter dus geschat had ik net aan 400 vissen. Lucien zal er toch nog wel 50 meer hebben gevangen.

Geschat zo’n 850 visjes dus in totaal die bij elkaar 8870 gram wogen. Dat gewicht was nog iets hoger dan het winnende gewicht van afgelopen week en het bleek ook vandaag genoeg te zijn om het vak en ook de wedstrijd te winnen.

Al met al een heerlijk visdagje. Ik kan me niet voorstellen dat ik deze winter nog zo vaak beet krijg als vandaag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *