Wedstrijden

24-2 Drimmelen Jachthaven

Ik woon in volgens mij het beste “winter-vis-gebied” van Nederland.
Zelfs wanneer er echt nergens meer is te vissen kun je hier in de omgeving nog altijd een wedstrijd vissen.
Vaak heb je zelfs verschillende keuzes want in verschillende havens worden er wedstrijden georganiseerd.

Op iedere zondagmorgen in deze tijd van het jaar organiseert hsv Esox (in de persoon van Jos van Avendonk en Ben de Wijs) een wedstrijd in de Oude Jachthaven in Drimmelen en dat zijn nog eens leuke wedstrijden ook.
Vooral deze winterperiode want er is echt prima gevangen dit jaar.
Het was hier de beste winter sinds jaren zelfs volgens mij.

Nu de winter op zijn eind loopt worden de vangsten wel iets moeizamer trouwens. De oorzaak daarvan is 100% duidelijk. Aalscholvers.

Terwijl we wachtten op het loten van de nummers was duidelijk te zien hoeveel van die beesten de haven in doken.
Prima vissers zijn het, zo was ook goed te zien. Heel wat voorns werden naar binnen geslikt.

En dit alles is dan nog op een dag dat wij daar vissen. Ik durf er niet aan te denken wat er gebeurt hier op weekdagen wanneer wij hier niet zijn en de kust dus helemaal veilig is voor ze. Dramatisch.

Op alle plekken waar de aalscholvers durven te duiken is niet 1 vis meer te vangen. Alle vissen zitten nu in de “diepste” hoek van de haven waar de aalscholvers amper durven te komen.

Helemaal gestresst zijn die vissen bovendien. Ze weten amper waar ze het moeten zoeken en dat is ook niet zo gek wanneer je constant wordt opgejaagd.

Het mooiste voorbeeld dat ik hiervan kan geven is mijn eigen wedstrijd van vandaag.

 Ik lootte (niet te geloven) nog weer eens nummer 1.
Ik heb nog vorige week geschreven wat ik daarvan vind hier.
De organisatoren doen echt hun uiterste best hier om iedereen zoveel mogelijk kans te geven op vis dus nu de goede plekken qua hoeveelheid steeds kleiner wordt schuift nummer 1 steeds verder de hoek in.

De plaats waar ik nu kwam te zitten was dezelfde waar ik eerder deze winter al verschillende keren het vak en ook de wedstrijd gewonnen had. Een droomstek normaal gesproken. Gisteren was er echter slechts 1800 gram gevangen.

Op deze plek zit je bijzonder “beschut” met een bewoonde boot achter je en in het water op je plek een “bundel houten bootstaken die de plek nog meer beschermd maken.

Ik besloot om wel aan te voeren in het gaatje van hooguit 1.5 bij 0.5 meter waar je normaal vist maar ook om te vissen in het kleine “spleetje” dat ik maakte tussen wal en bootstaken door die staken wat strakker vast te binden tegen het steiger.

Ik zat eigenlijk “averechts” te vissen. Super onhandig maar ik was ervan overtuigd dat ik zo de beste kans maakte om iets te vangen vandaag.

Het is maar goed dat ik zo gevist heb. Daar waar ik gevoerd heb was gewoon niet een enkele aanbeet te krijgen en dat bleef zo de gehele wedstrijd.
 Als ik dan de dobber liet zakken in dat kleine spleetje dat ik had gemaakt (hooguit anderhalve meter van de voerplaats) ving ik meteen vis.

Ik zei het al, het was onhandig vissen en ik verspeelde heel wat vissen doordat de lijn vast kwam aan de staken. Toch ving ik uiteindelijk 5170 gram, geschat zo’n 120 vissen.

Ik dacht daarmee eigenlijk kansloos te zijn maar dat viel nog mee en ik werd 4e.
Het scheelde allemaal niks. Ron Vermeulen won met 5560 gram de wedstrijd.

Het is natuurlijk niet normaal dat je niet een vis vangt op de plek waar je voert terwijl je er vlakbij op een plek waar helemaal niks is gevoerd toch 120 vangt.
Al die vissen zitten pal onder die staken op de plek waar de aalscholvers bijna niet bij kunnen. Bizar.

Er wordt hier nog maar hooguit enkele weken gevist nu. Ik ben benieuwd hoe de visserij zich hier ontwikkelt.
Het beste scenario is waarschijnlijk wanneer het weer snel beter wordt.
Misschien weten de aalscholvers dan weer andere plekken te vinden waar ze nu niet terecht kunnen omdat ze bevroren zijn.
Zo niet dan zal de visserij waarschijnlijk snel voorbij zijn want dit kan zo niet goed blijven gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *