Wedstrijden

27-3 Oud Zuilen Vecht

Vroeger heb ik heel vaak wedstrijden gevist op het riviertje de Vecht. Het loopt zo’n beetje parallel met het Amsterdam-Rijnkanaal (en met verschillende verbindingen daarheen.
Vroeger was bij Breukelen een van de meest beviste parkoersen in ons land zelfs en ik heb daar dus heel wat afgevist toen.

Ik had het daarnet wel over een periode die minimaal 20 jaar geleden is en sindsdien had ik er nooit ook nog maar eenmaal gevist. Nou toen ik hoorde dat er hier twee dagen op rij een wedstrijdje gevist ging worden was ik meteen geïnteresseerd.
De visserij was hier vroeger altijd prachtig en omdat het soms best wat kan stromen had ik behoorlijk wat lijntjes gemaakt hiervoor zelfs want dit soort vissen is toch wel compleet anders als wat ik in de afgelopen periode heb gedaan.

Ik stond versteld van de diepte van het water. Het was minimaal 3,5 meter diep. Het hele water blijkt te zijn uitgediept.
Ik verschrok eigenlijk van de stroming toen ik op de plek aankwam. Het stroomde flink, mede omdat ik net aan het einde van een buitenbocht zat.
Ik tuigde eerst een 2,5 grams dobber op en die was maar amper stil op de plek te houden. Daarna tuigde ik dus behalve toch een nog iets lichtere dobber ook nog iets zwaarders op en zelfs ook een vlagdobbertje van 4 gram.
Later zou het trouwens minder gaan stromen. Waarom? Absoluut geen idee.

Ik zag voor de wedstrijd al enkele vissen springen en had dus best een goed gevoel over de visserij die komen ging.
Dat bleek ook wel te kloppen maar wel werd het een hele vreemde dag.
De loting had niet bepaald tegen gezeten. Mijn plek bleek het eerste nummer te zijn in het tweede vak, ook nog eens een mooi beschut nummer met een bos aan de overkant om de wind grotendeels te breken. Geen overbodige luxe vandaag.

Vrij snel ving ik een flinke bliek waarna ik, jawel, 3 grote vissen na elkaar verspeelde. Ik dacht dat ik gek werd.
In ieder geval leek er volop vis te zijn. Juist dat was het vreemde aan vandaag. Ik had enkele periodes dat er volop vis leek te zijn en dan plotseling waren er hele periodes dat er geen beet te krijgen was. Hoe dan ook ving ik toch wel een gewichtje bij elkaar want naast wat flinke blieken ving ik ook een 2 kilo brasem en nog een die wel wat kleiner was maar nog altijd zeker meer dan 1 kilo woog.

Ik hoorde over betere vangsten meer stroomafwaarts maar daar waren de vissen weer wat kleiner en uiteindelijk was mijn gewicht van 8100 gram net genoeg om het vak te winnen voor Lucien de Rade die tot 7700 gram kwam.
Het andere vak was vandaag veel minder goed geweest en zo werd het zelfs een totaaloverwinning vandaag. Prima natuurlijk maar vooral best lekker gevist op dit schitterende watertje.

Ik heb er nooit bij stil gestaan maar zeker na wat regen, en dus wat stroming, is hier een prima mogelijkheid om eens op stromend water te vissen met vlagdobbertjes . Nou daarvan hebben we niet zoveel wateren in ons land waar ook nog iets te vangen is. Hier lukt dat zeker wel onder normale omstandigheden, dat kan niet anders. Vooral als het voorjaar komt gaat hier veel vis gevangen worden volgens mij.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *