Wedstrijden

28, 29 en 30-12 Driedaagse De Alm en Haven Werkendam

Deze 3-daagse is altijd een van de “winterklassiekers” in deze streek die jaarlijks terug komt. De laatste jaren hebben we al een aantal fantastische edities van deze wedstrijd beleefd maar dit jaar lag de situatie hier veel moeilijker dan normaal. In de weken voorafgaand aan deze wedstrijd werd er namelijk werkelijk niks gevangen in deze haven.

Normaal gesproken staan in deze jachthaven alle sektoren, nu moest dit worden aangepast. Op een stukje in de haven werden toch enkele minuscuul kleine visjes gevangen dus daar kwam 1 vak te staan en de andere 2 vakken “verhuisden” naar De Alm in het nabij gelegen Almkerk.

Deze 3-daagse wordt altijd op punten gevist maar daarnaast is er een teamcompetitie (van 3 vissers) en ook een klassement op totaalgewicht. Al met al absoluut een van de leukste wedstrijden in de gehele winterperiode.

Ik had het vak in de jachthaven op de laatste dag en dus viste ik de eerste 2 dagen op De Alm, de eerste dag in vak B, het meest rechtse vak nabij “het dijkje”.
Vaak worden hier veel voorntjes gevangen die gemiddeld niet al te groot zijn. Ik besloot dan ook, net als de meeste vissers trouwens, om vooral “in de hand” te vissen en dan wel zo licht mogelijk. Ik tuigde alles op tussen de 0,2 en 0,6 gram.

Ik ving vandaag allereerst vrijwel uitsluitend bliekjes en kolbleitjes. Heel bijzonder.
Ik viste zeker niet goed vandaag. Omdat op de nummers links van me toch wel mooie blieken werden gevangen probeerde ik dat veel te veel zelf ook te doen. De klassieke fout. Ik was veel beter af geweest als ik simpelweg was doorgegaan met waarmee ik was begonnen, simpelweg het vangen van zoveel mogelijk stuks.
Tja, achteraf is het allemaal gemakkelijk natuurlijk.

Tussen de bedrijven door had ik vandaagf ook weer iets aparts. Al toen ik peilde werd mijn peillood gepakt door waarschijnlijk een van de vele snoeken die hier rondzwemmen. Net na het begin sloeg ik nogmaals iets heel groots aan de haak wat even later weer losliet. Even later was het nogmaals raak. Ik haakte een snoek die volgens mij gewoon mijn aas had gepakt. Hij was ook keurig in de bek gehaakt. Ik wilde hem best verspelen maar dat lukte me gewoon niet. Het is toch onvoorstelbaar wat je zo kunt vangen met een haakje 20 en een 0,08 mm onderlijntje. De snoek woog toch wel tegen de 3 kilo volgens mij.

Ik ving uiteindelijk 3880 gram en dat was goed voor een vierde plek in mijn vak. Zeker niet super, maar ook zeker nog niet kansloos.

Op de tweede dag dus naar het andere vak op De Alm en ik kan niet anders zeggen dan dat het een moeilijke maar ook wel heel eerlijke visserij was waarbij verschillen van slechts enkele honderden grammen heel het verschil uitmaakten.
Juist op zo’n moment moet je net die enkele honderden grammen extra in je net hebben maar dat lukte me gewoon niet vandaag.
Ook nu werd het een vierde plek in het vak met 2486 gram. Het vak werd gewonnen met net aan 2800 gram.
Een frustrerend klein verschil. Vooral omdat ik enkele blieken had verspeeld. Het gekke was daarbij dat ik weer bijna uitsluitend bliekjes had gevangen terwijl verder bijna iedereen vooral voorntjes gevangen had.
Ik wist zeker dat ik op zich een goede plek geloot had waar iets meer in had gezeten. Op de een of andere manier lukt het me hier nog niet vaak zo goed. Bijna iedere visser hier kent dit water ook beter dan ik. Ik moet hier echt wat vaker gaan vissen want dit is  een schitterend watertje.

Op de laatste dag dus naar het vakje in de haven. Daar was gisteren, totaal verassend, door iemand bijna 4 kilo voorntjes gevangen, zomaar vanuit het niets. En dat terwijl er al weken niks werd gevangen.
Op de een of andere manier had ik nog wel wat vertrouwen dat wij hier op de beste dag terecht kwamen. Wel zou het zaak zijn om een goed nummer te loten. De hele lage en hele hoge nummers waren absoluut het best om te loten.

Nou het werd een nummer keurig in het midden. Tja. Toch had ik op de plek die ik nu lootte al eerder goede ervaringen opgedaan. Ik had er zelfs al eens een wedstrijd op gewonnen.
Meteen na het begin werd er op de eindnummers vis gevangen. Best mooie visjes ook nog. Verder gebeurde er in mijn omgeving helemaal niks.
De vis schoof langzaam op in onze richting. Wel waren ze gemiddeld erg klein.
Na een uur en een kwartier kreeg ik voor het eerst beet. Daarna duurde het nog wel even voordat het een beetje begon te lopen. Wel waren de visjes gemiddeld bijzonder klein.

Het werd een vreemde wedstrijd. Drie nummers waren zowieso niet bij te houden en dus was het zaak om te vissen voor de 4e plek in het vak. Die zou me in ieder geval een eindprijs opleveren en ook was het belangrijk voor ons team waarmee we tweede stonden.
In het laatste uur viel het op de meeste plekken stil met de vangsten. Op zich niet zo vreemd want het water zakte alleen maar en ik kon op een gegeven moment de bodem zien op mijn visplaats.
Ik zat wel te vissen op een beschut klein plekje tussen twee roeiboten in en dat bleek goed van pas te komen vandaag. Zo bleef ik toch nog redelijk vis vangen terwijl veel andere vissers dat niet meer deden.

Uiteindelijk werd het ook nu een 4e plek in het vak, nu met 1162 gram, toch wel ruim 120 vissen.

In het eindklassement eindigde ik als 4e in mijn vak en met het team werden we tweede. Veel meer heeft er ook niet ingezeten voor me volgens mij.
John Roubos won deze 3-daagse met 7 punten. Met mijn 12 punten kwam ik daar lang niet aan.
Toch weer 3 dagen heerlijk gevist. Dit is echt een leuke wedstrijd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *