Wedstrijden

3-11 Huizen Haven Individueel

Ik vis nu eenmaal heel graag hier dus kwam het heel goed uit dat ik de volgende dag meteen weer terug kon gaan. Het is wel een stukje rijden “maar dan heb je ook wat”. Geen steigers hier maar een rechte oever die het vissen hier vergelijkbaar maakt met om het even welk kanaaltje.

Een compleet andere dag werd het in vergelijking met de dag ervoor. Veel kleine vis toen en vandaag totaal niet eigenlijk. Ik had een nummer geloot in de sector achter de houten brug. Gisteren was hier ook grotere vis gevangen trouwens.

Na de eerste twee uren regelmatig mooie voorns gevangen te hebben werd het moeilijker en moeilijker naarmate de wedstrijd vorderde en werd het vechten voor elke vis.
Het leek er verder ook niet op dat de andere vissers in onze sector meer vis vingen dus ik probeerde maar door te gaan met waarmee ik bezig was, een super-voorzichtige aanpak voor dit water. Amper wat voeren en alles heel compact.
Tegelijkertijd hiermee had ik ook op een plekje wat geknipte wormen gecupt voor baarzen maar net als de dag ervoor ving ik niet 1 baars. Bijzonder.

De visserij was dan vandaag wel moeilijk maar tegelijkertijd ook bijzonder boeiend met heel veel goede vissers verzameld in ons vak en, achteraf gezien, heel veel vangstgewichten die verbazend dicht bij elkaar lagen.
Het goede nieuws uiteindelijk was dat mijn gewicht van 5950 gram (61 voorns) net “aan de goede kant van de score” zat en genoeg was om het vak te winnen.
Christian Surquin won het andere vak, en de wedstrijd dus, met 6500 gram.

De gewichten waarover ik schrijf zijn absoluut geen normale Huizen-gewichten. De visserij hier wordt moeilijker en moeilijker ieder jaar.
De historie wijst er bovendien op dat het eerste visweek-end hier zeker normaal gesproken niet het minste week-end is. Ik houd dus mijn hart vast voor deze winter hier.

Oorzaken? Heel moeilijk om daar de vinger op te leggen. Vanuit het Gooi- en Eemmeer komen de vissen de haven hier ingezwommen en ik hoor over andere havens langs deze meren die inmiddels weer “vol” zitten. Huizen dus niet en om eerlijk te zijn zie ik dat nu ook niet meer gebeuren.
De “randmeren” worden gigantisch bevist door de beroepsvisserij en als je er goed over nadenkt is het eigenlijk een godswonder dat er nog ergens genoeg vis over blijft. Dit kan zo echt niet veel langer goed blijven gaan.
Ik hoor al berichten over Belgische putteneigenaren die niet meer aan genoeg Nederlandse brasems kunnen geraken en dan hebben we het nog niet eens over de “nieuwe markt” van de gevriesdroogde vis die naar Oost Europa wordt gestuurd tegenwoordig.
Zo zal al met al uiteindelijk de beroepsvisserijsector zichzelf saneren maar voor het zover is zullen wij vissers donkere tijden beleven vrees ik. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *