Wedstrijden

31-10/1-11 Frankrijk-Nederland Coudecercke Frankrijk Canal Berges

De laatste Interlandwedstrijd van het jaar was een nieuwe Interland op de kalender, die tegen Frankrijk. Deze wedstrijd stond vorig jaar eigenlijk al gepland maar toen kwam het er uiteindelijk nog niet van. Nu dus wel en dat vind ik echt een goede ontwikkeling. Let wel, Frankrijk kwam met het voorstel en ik vind het prachtig dat we tegenwoordig voor dit soort wedstrijden worden gevraagd.

Deze wedstrijd willen we zo organiseren dat we er ook allemaal zoveel mogelijk van leren en daarom vraagt het bezoekende land om een bepaald soort visserij. Er wordt gevist met teams van 7 vissers, 5 senioren en ook 2 junioren voor wie zoiets al helemaal leerzam is natuurlijk.
Wij hadden gevraagd om een fijne en technische visserij want met name daarin zijn de Fransen echte meesters. Nou, we werden op onze wenken bediend moet ik zeggen.

Verder is alles zo geregeld dat het organiserende land voor alle kosten opdraait, inclusief voer en aas.
Dat voer en aas werd door beide teams precies identiek gebruikt, althans iedereen kreeg hetzelfde aan voer, aas en leem.

Het wedstrijdwater was een klein kanaaltje wat daar door de stad loopt en met een oever die werkelijk speciaal voor het wedstrijdvissen is aangelegd. Zoiets kunnen wij ons misschien maar moeilijk voorstellen maar in Frankrijk kan zoiets gewoon.
Het werd al met al een prachtige ervaring, een hele leerzame ook. WEel kregen we flink op inze broek.

Op de vrijdag trainden we en dat deden we niet los van elkaar maar om en om, net zoals tijdens de wedstrijden.
Als je dan over de oever loopt en je overziet alles eens goed dan zie je meteen het verschil tussen beide teams. Zij vingen wat meer stuks, wij vingen meer van de grotere vissen en speciaal de brasems die toen werden gevangen (en die we tijdens het week-end nooit meer zagen)
Net wat lichter en geraffineerder vissen, daarin zat het verschil tussen het Franse team en dat van ons.
Op zich is dat ook logisch natuurlijk. Wanneer loont het bij ons om zo fijntjes te vissen? Altijd worden er weer wel ergens enkele blieken of brasems gevangen bij onze wedstrijden die het gehele verschil maken en daarop baseert een Nederlandse visser ook zijn tactiek. Hier is dat anders en dat was goed te zien.

Wat bij het aanvoeren opviel is dat hoewel iedereen dus hetzelfde materiaal ter beschikking had dit toch wel op een heel andere manier in het water ging. Wij voerden duidelijk vaster dan onze tegenstanders.

Het werden twee wedstrijden met twee verschillende gedeeltes. Op beide dagen was er na twee uur amper een verschil te zien tussen de vangsten van beide teams. Ook op beide dagen verliep de tweede wedstrijdhelft totaal anders en werden minimaal 70% van de nog gevangen vissen door Franse vissers gevangen. Heel apart.

Wij visten telkens net dat beetje zwaarder dan hen. Na de 1e wedstrijd was er volop contact tussen de vissers van beide teams en van een van de Franse vissers kreeg ik zelfs enkele lijntjes waarmee iemand van ons kon vissen die dat wilde. Op die manier leert in ieder geval iedereen maximaal natuurlijk.
Op de tweede dag werd er zo mogelijk nog lichter en fijner gevist. Wij hadden ons aangepast maar, achteraf gezien, nog niet genoeg. Verschillende Franse vissers maakten het verschil in het laatste wedstrijdgedeelte met dobbertjes van 0,2 en zelfs 0,15 gram. Dobbertjes die overigens nooit stil in het water stonden. Constant liften en weer laten zakken was de beste manier om een vis tot aanbijten te verleiden.

Op de eerste dag verloren we met 44 tegen 61 punten de wedstrijd, een flink verschil. De tweede dag verliep nog minder goed, nu werd het een verschil van 39 punten tegen 66 voor ons. Een meer dan duidelijke nederlaag dus. Zo eerlijk moeten we zijn.

De organisatie van deze wedstrijd was trouwens ongekend. Een officiele opening op het gemeentehuis, en ook een prijsuitreiking daar. Na het vissen langs het water iets te eten voor beide teams en daarna ook nog eens in het hotel. Echt niet meer normaal. Fransen kunnen wel iets organiseren moet ik zeggen!!

Al met al een flinke nederlaag natuurlijk maar ook een heel leerzaam visweek-end. Ik hoorde een van onze jongens zeggen dat dit week-end ons nog punten gaat opleveren tijdens wedstrijden in de toekomst en daar ben ik het volledig mee eens. Iedereen hier aanwezig is hiervan een betere visser geworden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *