Wedstrijden

31-12 Lage Zwaluwe Jachthaven

De laatste wedstrijd van het jaar. Ik verwachtte er wel wat van. Er wordt hier de laatste tijd prima gevangen.

Nou dat was ook wel te merken bij de inschrijving. Er waren ook nu weer gewoon 35 vissers zowat.

De omstandigheden waren niet ideaal. Enorm veel wind en dat is altijd bloedlink voor je materiaal wanneer je op steigers vist.
Ik kreeg het in ieder geval voor elkaar om niks naar de bodem te laten zakken.

Ik lootte nummer 21 op “het eerste steiger”. Er vissen daar ook 13 vissers in een sector die op de wal ligt. Op voorhand was dat de “hotspot” omdat daar de laatste tijd vaak het meest gevangen werd. Vandaag zou dat nogal meevallen allemaal. Waarschijnlijk door het zachte weer waren de vissen verdeeld over de gehele haven.

Op weg naar mijn nummer hoefde ik alleen maar naar de vissers te kijken die ik onderweg passeerde om te weten dat ik “aan de bak” kon.
Juist dat vind ik zo mooi bij het havenvissen hier in de streek.
Dit is een hele speciale visserij waarbij echt alles moet kloppen. Veel tegenstanders hier zijn  allemaal ervaren havenvissers die deze visserij heel goed beheersen. De onderlinge verschillen zijn dan ook bijna altijd, en dat ondanks de vaak grote aantallen vissen die worden gevangen, bijzonder klein.

Zoals wel vaker was het begin moeizaam. Ik kreeg meteen enkele beten en ving ook enkele kleine voorntjes maar toch was het moeizaam.
De dobber ging even later plotseling niet meer staan zowat van de hele kleine roofbleitjes die het aas onderschepten.

Met deze visjes valt niks te winnen, het was dus zaak om te proberen de zeker ook aanwezige grotere vissen dichterbij te lokken.

Na een goed half uur werd het allemaal beter. Iedereen begon toen ook te vangen trouwens.
De roofbleitjes bleven een probleem. “Vaak maar weinig” bijvoeren kon dus niet. Dan zouden ze een plaag worden.
Ik besloot om af en toe een handvol aas tegelijk bij te voeren en dan dit weer “af” te vissen.

Dit werkte prima. De grotere voorns begonnen steeds beter te bijten met daartussen echt mooie vissen.
Ik had het idee dat ik het zeker redelijk deed in vergelijking met de vissers in de buurt maar had mijn twijfels of het goed genoeg was om te winnen.

Enkele plekken naar rechts zat Ron Vermeulen, de beste havenvisser voor mij die ik ken, en ik zag dat ook Ron goed ving.
Ik weet gewoon dat hij ongelooflijk snel kan vissen en het zag er me uit dat hij dat ook aan t doen was.
Zelf had ik nog een keer even wat materiaalpech en dat zijn dan net die kleinigheden die het verschil kunnen maken, hoe goed je zelf ook vangt.

Toen het eindsignaal ging (we visten ruim twee en een half uur vanmiddag) was ik benieuwd.
Ik had zeker ook een aantal hele mooie vissen gevangen en wist dat ik een aardig gewichtje bij elkaar gesprokkeld had. Zou het echter genoeg zijn?

Nee het was net niet genoeg. Ron won het vak en ook de gehele wedstrijd met ruim 13 kilo terwijl ik  bleef steken”op 12480 gram wat genoeg was voor de 2e plaats. Je moest ruim 9 kilo hebben voor een vakprijs! En dat in zo korte tijd. Een prachtvisserij gewoon!

Al met al geen slecht einde van een bijzonder visjaar. Het belangrijkste, ik heb ervan genoten.

In 2012 heb ik vooral havenwedstrijden gevist en tijdens de zomermaanden ook een aantal wedstrijden op karperputten.
De havenwedstrijden zijn uitstekend gegaan. Het percentage “prijs gevist” is zowat het hoogste dat ik ooit als visser heb gehaald zelfs.
Het vissen op de karperputten ging dramatisch. Eigenlijk kan dat ook niet anders. Wanneer ik dat echt verbeteren wil zal ik me er meer op moeten toeleggen en daarvoor is momenteel geen tijd. Het coachen staat nu eenmaal op de eerste plek tijdens het echte seizoen.
Geeft ook allemaal niks. Ik heb ook daar plezier in en probeer er gewoon wat van te maken wanneer dat kan. Na afgelopen jaar heb ik in ieder geval alweer iets meer ervaring.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *