Wedstrijden

4 en 5-5 Assen Havenkanaal Nederland-Duitsland

Dit was de tweede editie van deze Interland-wedstrijd en het is een hele mooie wedstrijd geworden.
Er is al jarenlang een bijzonder goede relatie met veel van de Duitse vissers en visbestuurders. Logisch dan ook dat we sinds vorig jaar tot deze wedstrijd zijn gekomen. We zijn tenslotte buren.

Bij deze wedstrijd is het gebruik dat de gasten het type visserij min of meer mogen bepalen, of beter gezegd het type viswater.
Wij vroegen vorig jaar om stromend water met veel vis. Nou dat hebben we gekregen. Met wel een behoorlijke nederlaag als gevolg maar ook een wedstrijd die voor veel vissers een perfect leermoment was.
Gelukkig zijn de Duitse vissers gewend aan heel veel vis waardoor men juist vraagt om een wat meer “technisch” water zoals men dat noemt en met een iets moeilijkere visserij. Ik schrijf gelukkig want ik zou niet weten wat we hen anders zouden kunnen aanbieden.

Wij kozen voor het Havenkanaal nabij Assen en dat bleek een voltreffer. Wat een prachtig stukje viswater is dat daar.
Er liggen daar bovendien zo’n 40 steigers die het vissen bijzonder comfortabel maken.

Ik had al vorig jaar tijdens een van de Topcompetities gezien dat dit een water was met prima mogelijkheden. De Jeugdcategorien visten daar toen en vingen best leuk. Dat was nu niet anders en onze Duitse tegenstanders waren bijzonder blij met dit water.

Duitsland is een land met heel veel uitstekende vissers en ook een met heel veel bestuurlijke “knopen en problemen” waardoor tot voor kort lang niet altijd alles werd gehaald uit de mogelijkheden die men heeft.
Sinds vorig jaar waait er daar een nieuwe wind en zijn er heel wat juiste mensen op de juiste posities terecht gekomen. De Internationale resultaten van afgelopen jaar met zowel een prima EK als WK zeggen genoeg. Duitsland wordt weer een top-visland.

Men had deze wedstrijd bijzonder serieus genomen met een complete trainingsweek van het gehele team. Dat was zelfs meer bestede tijd dan bij ons.
Bovendien had men een bijzonder sterke groep vissers gestuurd en ik had al op voorhand het gevoel dat deze wedstrijd geen “gesneden koek” voor ons ging zijn.

De eerste wedstrijddag werd er redelijk gevangen met hier en daar best heel wat voorn en later in de wedstrijd ook blieken en een enkele brasem. Al met al een prachtige wedstrijd die we verloren met 6 klassementspunten verschil. Best een tegenvaller hoewel de verschillen niet erg groot waren.
In dit format met de even nummers voor het ene land en de oneven voor het andere en met 1 punt voor de winnaar en 20 voor de laatste in het klassement is het heel belangrijk dat je weg blijft van de laatste plekken en juist daaruit kwamen we niet al te best. Dat moest beter op de tweede dag.

Ook op de tweede dag werd er in het begin aardig voorn gevangen. Om eerlijk te zijn, gemiddeld waren dat er wat meer voor Duitsland dan voor ons.
De beslissing zou vallen met name in de tweede helft van de wedstrijd wanneer er weer (nu meer dan op de eerste dag) brasems en blieken gevangen gingen worden. Ook die waren er in eerste instantie meer voor de Duitsers dan voor ons.

Verschillende van de brasems die werden gevangen waren echt flinke grote vissen en we besloten om wat meer geknipte wormen aan te voeren bij het bijcuppen op sommige plaatsen.

Het laatste uur veranderde alles volgens mij. Wij vingen hele belangrijke grote vissen waar onze tegenstanders die niet konden vangen. Op sommige plaatsen waren daar zelfs grote vissen bij die gevangen werden op 5 delen, de eigenlijke voorn-afstand.

Uiteindelijk wonnen we verassend ruim deze dag met 28 punten verschil. Dat lijkt en is ook best veel maar geloof me, zelfs in de laatste 10 minuten werd veel van dit verschil pas gerealiseerd zo bleek.

Normaal kan ik best goed de situatie inschatten tijdens wedstrijden al zeg ik het zelf maar hier veraste ook mij het ruime verschil.

Zo werd het een prima afsluiting van een prachtig visweek-end.
Je probeert bij dit soort wedstrijden waar mogelijk nieuwe vissers in te passen maar uiteraard gaat het ook om het resultaat en niets voelt beter dan een overwinning natuurlijk.

Volgend jaar vissen we op de Mulde. Ik heb daar al jarenlang zoveel over gehoord dat ik bijzonder benieuwd ben. Enorme windes en brasems vooral. Enorm veel vis blijkbaar dus wat willen we nog meer?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *