Internationaal Wedstrijden

5 t/m 15-9 W.K. Senioren Polen Warschau Canal Zeranski

Vooraf had ik de “wildste” verhalen gehoord over dit water. De meeste van die verhalen kwamen erop neer dat de vangsten hier dramatisch zouden zijn met slechts wat alver en verder heel weinig anders.

Er was simpelweg geen tijd geweest voor een oefentrip vooraf dus besloten Arjan Klop en ikzelf om wat eerder af te reizen richting Polen voor enkele extra oefendagen.

Het Canal Zeranski bleek een kanaal(tje) te zijn van maximaal 40 meter breed en met een diepte van hooguit 2.5 meter op de diepste plekken. Op zich een prachtig water om te zien.

Toen we aankwamen bleek al snel dat er ook volop vis op dit water rond zwemt. Arjan ving zelfs wel 10 kilo aan relatief kleine vis op een van de oefendagen.
Voorn, blieken en toch wel veel alvers, om die vissen ging het hier.

Tijdens de officiele trainingsweek die aan ieder Internationaal kampioenschap vooraf gaat bleek al snel dat de vangsten met de dag wel wat minder werden overal.
Jawel, er was vis te vangen. Het leek me echter dat dit water niet zo goed de “druk” aankon van een week lang dagelijks voeren en vissen van heel veel vissers. Al met al was het allemaal best nog steeds een leuke visserij.

Tijdens de trainingen vingen we met ons team eigenlijk uitstekend.
Dat hebben we overigens wel vaker meegemaakt de laatste tijd met soms toch daarna teleurstellende resultaten tijdens de uiteindelijke wedstrijd. Het was dan ook nog veel te vroeg voor al teveel optimisme.

De weerssituatie veranderde volledig op enkele dagen voor het kampioenschap. Tot dan was het uitsluitend prachtig en vrij warm weer geweest, nu begon het te regenen. Zoiets is nooit optimaal voor goede vangsten en ook hier zal dat niet hebben geholpen.

De laatste trainingen waren duidelijk moeizamer. Voor iedereen langs de waterkant wel te verstaan. De vissen wilden gewoon duidelijk minder azen en waar aan het begin van de oefenweek nog overal vangsten van 3 a 4 kilo werden geboekt werd het nu een heel probleem om nog 2 kilo te vangen.

Wat me ook dit kampioenschap weer opviel is hoe briljant sommige vissers zijn in het vangen van alvers. Hier ging het niet zozeer om enorme aantallen en moesten de alvers vaak met lange hengels en “stekend” worden gevangen. Ongelooflijk hoe goed sommige vissers nog steeds zuiver kunnen bijvoeren met hele kleine “plukjes” alvervoer op die afstand.
Prachtig om te zien en wat is het toch jammer dat er bij ons nergens meer die visjes nog in aantallen voorkomen.

Om een lang verhaal kort te houden, het verging ons ook nu maar matig tijdens dit kampioenschap. Nooit hebben we echt kunnen meedoen om de medailles.

We moeten gewoon eerlijk zijn en erkennen dat met name Engeland, Frankrijk, Polen, Frankrijk en ook Belgie aanmerkelijk beter zijn bij dit soort fijne visserij.
Met name de manier waarop Engeland hier won was gewoon fantastisch en verdient alle respect van iedereen. Dit was de visserij die hun teamleden ieder jaar weer een gehele winter lang meemaken en je ziet wat er dan gebeurt, de andere deelnemers worden eigenlijk “op een hoop” gevist.
Ook Frankrijk viste een geweldig kampioenschap en werd terecht tweede na een fantastisch goede tweede dag.

Een teleurstellend jaar al met al waarin we op “de rest van de Internationale wedstrijden” het goed hebben gedaan maar op de grote kampioenschappen duidelijk niet. Zo eerlijk moeten we zijn.

Het Internationale vissen is gigantisch in ontwikkeling en er komen steeds meer goede en zelfs uitstekende teams. Wij zullen mee dienen te gaan in die ontwikkelingen want anders blijven we niet bij.

Eigenlijk was dit een pracht-kampioenschap. Dat zie je meteen wanneer je naar de uitslagen kijkt. De vangsten mogen er op papier misschien niet spectaculair uitzien maar alle goede landen kwamen bij deze technische en specifieke visserij allemaal echt vooraan in het klassement.
Dat zie je maar af en toe, ik kan me eigenlijk maar twee kampioenschappen herinneren waarbij de uitslag zo duidelijk was. In Ostellato enkele jaren geleden was dit ook zo. Het verschil is dat we toen bij die toonaangevende landen hoorden op dat water, nu en hier duidelijk niet.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *