Wedstrijden

6 t/m 12-6 WK Feedervissen Westdorpe Kanaal Gent-Terneuzen

In het vissen kun je gewoon nooit ergens vast op rekenen, dat is me deze week weer eens duidelijk gebleken, en dat geldt al helemaal in het bijzonder als er gevist wordt op het Kanaal Gent-Terneuzen.
Als ik nu ooit in dit werk bijna overtuigd geweest ben van een goed eindresultaat dan was het wel hier en nu. Wat blijkt dan juist op zo’n moment? Juist dan gaat het fout. Howwwwwwwww!!!!

De trainingen verliepen lang niet slecht eigenlijk net zoals de gehele aanloop naar dit kampioenschap.
De visserij was en bleef overigens dramatisch. Er was wat vis te vangen maar daar houdt het dan ook echt mee op.
Enkele grote baarzen, enkele harders ook, verder wat blieken en voorns en hier en daar een brasem, dat was het wel.

Tijdens de trainingsdagen had ik zich verbeterende vangsten (ik was er op voorhand van overtuigd dat er beter gevangen zou gaan worden) al bijna weer opgegeven toen er op de donderdag plotseling overduidelijk meer vis werd gevangen dan op de voorgaande dagen. Op de vrijdag zette dit zich duidelijk nog verder voort en hadden we (alle teams) de met afstand beste trainingsdag van de week. Zelf vingen we die dag ruim 50 vissen als team en er waren enkele teams die zelfs nog meer vingen.
Typisch het Kanaal Gent-Terneuzen om dan op de zaterdag, de 1e wedstrijddag dus, de slechtste dag van de gehele week te hebben met amper nog vis te vangen. Nou op de zondag was het misschien iets beter maar dan heb ik het echt wel over nauwelijks.

Het meest opvallende feit van de dag? Engeland dat met een aparte voermanier op de proppen kwam die men in de aanloop naar de wedstrijddagen nooit had laten zien.
Ik kan van zulke dingen als coach altijd best genieten moet ik zeggen en in dit geval en hier zou ik het zelf nooit hebben bedacht.
Alle Engelse vissers gebruikten een heuse spod-hengel en de maximaal toegestane afmeting van de voerkorf om een flinke hoeveelheid leem aan te voeren op de korte visafstand (net boven de 20 meter). Men had dit met succes uitgeprobeerd al enkele maanden geleden en had besloten om dit verder tot aan het kampioenschap “geheim” te houden voor de andere teams.
Verder deed men niet veel anders in vergelijking met ons maar op die korte afstand ving men enkele bijzonder belangrijke vissen. Vissen die dit kampioenschap beslisten in hun voordeel.

Ook Portugal en Frankrijk vielen op. Frankrijk viste op een voor hun typische hele zuinige manier en deed het zo in vrijwel alle vakken goed door slechts enkele vissen te vangen.
Portugal viel op door met nog kleinere aantallen vis in heel veel vakken toch hoog te eindigen. Men had zo zelfs gemakkelijk wereldkampioen kunnen zijn. Enkele belangrijke verspeelde vissen voorkwamen dat uiteindelijk.
Men viste overigens uitsluitend heel kort en net achter de stenen. Als men dan daar een vis haakte was dat bijna altijd een grote vis (brasem).

Wij stelden gewoon in zijn geheel teleur als je naar de uitslag kijkt. Toch kan ik mijn vissers niet eens veel verwijten. Iedereen heeft gevist voor wat hij waard was, het ontbrak alleen op de meeste plekken simpelweg net aan die een of twee belangrijke vissen.
Dat lijkt misschien heel makkelijk geschreven en een gemakkelijk excuus maar zo simpel was het hier gewoon wel uiteindelijk. Een vis meer of minder scheelde gewoon mega-veel in ieder vak.
Zo viste een Portugees die nog geen vis gevangen had in een van de vakken zich uit het niets naar de 2e plek in zijn vak door het vangen van simpelweg een brasempje. Zo was de visserij nu eenmaal.

We eindigden uiteindelijk als 9e en dat mag je best de grootste teleurstelling van dit seizoen tot nog toe noemen. Er was vooraf ook niets wat dit resultaat “aankondigde”
Engeland was waarschijnlijk de beste ploeg langs de oever maar na hen waren wij het die tijdens de trainingen absoluut meer vissen vingen dan de meeste teams.

In het vissen gebeuren dit soort dingen gewoon af en toe en het lijkt wel of ze in het bijzonder gebeuren wanneer we een kampioenschap hebben in eigen land.
Zoiets zou normaal gesproken een thuisvoordeel moeten opleveren maar in ons land mag iedereen me het voordeel noemen als hij/zij er een weet, behalve dan dat je wat vaker kunt vissen vooraf op zo’n water.

We zullen het, hoe dan ook, met dit resultaat moeten doen. Onze vissers zijn heus, ook na dit resultaat, nog steeds absoluut goede vissers.
Wel heb ik deze week de nadelen gezien van hoe het feedervissen bij ons sinds vele jaren nu eenmaal is georganiseerd.
Met name op het gebied van het vissen en omgaan met muggelarven ontbreekt gewoon voor een groot gedeelte de kennis bij ons. Dat is gewoon een gegeven, geen kritiek.
Hoe dat kan? Het vissen met muggelarven komt bij ons in de feederwereld gewoon amper of niet voor.
Verder ben ik ervan overtuigd dat Nederlandse en ook Belgische feedervissers tot de beste “verwerpers” behoren in de feederwereld. Wat heb je daar echter aan wanneer ik na 5 jaar van Feeder WK’s de conclusie moet trekken dat we nog nooit verder hebben hoeven werpen dan maximaal 50 meter, iets wat ook de komende jaren nergen gaat gebeuren overigens.

Ik schreef het al eerder, het feedervissen is Internationaal gigantisch in ontwikkeling. Wij zullen daarin mee moeten ontwikkelen anders zullen de tot nu toe gemiddeld goede resultaten heel snel tot het verleden gaan behoren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *