Uncategorized Wedstrijden

8-2 Elburg Haven Wedstrijd Ton Post

De haven van Elburg is heel simpel de allerbeste winter-visstek die ik ken. Natuurlijk zijn er ook andere plaatsen waar nu aardig vis is te vangen, meestal echter gaat het om slechts enkele plekken. Hier in Elburg zit wel zoveel vis nu, echt niet normaal. Een wedstrijd vissen hier is dan ook niet bepaald een straf.

Ik lootte een nummer waar ik al eens eerder gevist had. Tijdens een eerdere beet-visdag zat ik op dezelfde plek en toen had ik wel vis gevangen maar niks aparts voor “Elburg-begrippen”. Vandaag lag deze plek bovendien “vol” in de wind. Ik zou toch echt iets zwaarder moeten vissen dan ik eigenlijk wilde.

Meestal begin je hier te vissen “buiten” de meerpalen die hier overal in het water staan. Bovendien probeer je dan een plek op te bouwen korter bij waar je meestal wat later in de wedstrijd de grootste vissen kunt vangen hier. Hier stonden die meerpalen op minimaal 10 meter van het steiger dus ik besloot om te vissen met anderhalf en twee gram vandaag.

Omdat ik eigenlijk niet kon zien dat “in de hand vissen” bij deze wind “recht op kop” een goede optie was maakte ik bovendien een topsetje klaar met een anderhalf gram’s dobber met een kortere opslag.

Toen ik begon kreeg ik mijn casters voor de verre afstand niet ver genoeg weg geschoten. Ik besloot dan ook om ietsje korter bij te vissen dan ik eigenlijk gepland had, zo ongeveer een meter “binnen” de meerpalen.
Bovendien maakte ik twee verschillende stekken op 4 hengeldelen, iets rechts en iets links van me.

De wind maakte het vissen af en toe best lastig maar er zat wel volop vis, dat werd me al snel duidelijk. De dobber bleef door de wind eigenlijk niet stil genoeg op de visplaats staan en daarom viste ik flink “overdiep” vandaag, toch wel een dobberlengte.

Ik had, zo bleek me al snel tijdens het vissen, op de korte afstand eigenlijk hetzelfde probleem als verder weg met mijn katapult. De casters en hennep die ik los met de hand constant bij voerde vielen door de wind allemaal wat korter bij dan ik eigenlijk wilde. Ik besloot daar precies hetzelfde te doen als ver weg, ik viste verder dieper dan normaal waardoor de dobber vaak niet onder ging maar meer naar links of rechts. Dat werkte trouwens bijzonder goed.

Ondanks de moeilijke omstandigheden begon ik na een moeilijk eerste uur toch wel aardig goed vis te vangen. Niet zozeer enorme aantallen maar wel gemiddeld prachtige vissen met ertussen zelfs de grootste voorns die ik deze winter al ving.

De verre afstand was nooit echt goed. Kortbij ging het daarentegen zoveel te beter. Bovendien waren kort de vissen gemiddeld veel groter en daar ving ik dan ook zeker twee derde van mijn gewicht van vandaag.

Het werd zo uiteindelijk een prachtige visdag. Als je hier ergens “op de vis” komt te zitten dan zijn er maar weinig mooiere visserijen te bedenken.

Goed, ik ving dus veel vis maar dat moet ook hier voor een goed resultaat. Ik kon vanaf mijn plek heel goed zien dat iedereen wel aardig ving. Hier is dat ook niks aparts.

Ik had een matig laatste half uur maar ook had ik een periode gehad dat ik binnen 10 minuten met 10 voorns zeker 3 kilo gevangen had. Ik schatte dat ik toch wel boven de twintig kilo vis in mijn net had.

Uiteindelijk bleek ik 27540 gram gevangen te hebben en met verder nog een ruim 23 en ruim 20 kilo in het vak was dat genoeg om het vak te winnen. Het andere vak, dat uitgezet stond op het binnensteiger is normaal beter. Ook daar was wel goed gevangen maar uiteindelijk bleek daar ruim 25 kilo genoeg om te winnen. Verder waren er nog verschillende gewichten daar van 20 kilo + en er zou geen enkele prijs worden gewonnen met een gewicht onder de 20 kilo vandaag zelfs.

Wat een prachtige visdag en wat een verrassende uitslag ook. Mijn gewicht bleek genoeg om vandaag zelfs de wedstrijd mee te winnen. Prachtig natuurlijk. Wat een schitterend net met grote voorns ook, ik denk ongeveer 170 stuks. Reken dan het gemiddelde gewicht per vis maar eens uit, vooral als je bedenkt dat de helft van dat aantal vissen zijn tot hooguit 100 a 120 gram en kleiner.

Jammer dat we hier deze winter niet meer zullen komen, maar goed, deze dag “staat” en mag ik gerust de mooiste visdag van deze winter noemen.    

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *