Aas & Voer

Cuppen en voercups

Een van de grootste ontwikkelingen in het Internationale vissen van de laatste jaren is het op de (hengelsport)markt verschijnen van voercups. Voor iedereen is het nu mogelijk om haarzuiver de gekozen visplaats aan te voeren.

Tegenstanders (vaak vissers die heel goed konden aanvoeren ‘met de blote hand’) zijn van mening dat het wedstrijdvissen erdoor is ‘genivelleerd’ en dat een gedeelte van de ‘kunde’ is weggenomen, andere vissers zijn erg blij met deze ontwikkeling. Een ding is in ieder geval een feit, voercups en het (bij) cuppen van voer is niet meer weg te denken uit onze sport.

De eerste keer dat ik het zelf in actie zag was nota bene in Nederland in de aanloop naar het toenmalige E.K. dat werd gehouden in Vries aan het Noord-Willemskanaal.

Ik kan niet beter de voordelen uitleggen dan beginnen met het vertellen over de visserij destijds daar.Het Noord-Willemskanaal was nu niet echt een water waar veel was te vangen. Behalve in 1 betere sector ging het op de meeste plaatsen om het vangen van slechts enkele vissen.
Bij dat soort omstandigheden is het al helemaal belangrijk natuurlijk dat je niet teveel voert en dat het voer dat je voert ook precies op de goede plaats in het water terecht komt.

Zoals altijd met goede ideeën lijkt het nu allemaal heel simpel, toch moet iemand als eerste op het idee zijn gekomen om gericht op deze manier te gaan voeren en om de geschikte spullen daarvoor te ontwikkelen.
Ik zou in dit geval bij god niet weten wie ervoor verantwoordelijk is. Wel weet ik dat ik misschien al wel 30 jaar geleden voor het eerst een voercup zag, of beter gezegd, een attribuut dat je met een beetje fantasie een voercup zou kunnen noemen.
Sterker nog, toen ik later zelf in de hengelsport werkzaam was en een eigen groothandel had heb ik jaren lang letterlijk tegen de naweeën aangekeken van mijn al te enthousiaste aankoopdrang.
Ik zag de voercups van toen, met jawel een klepje bovenop het potje dat open en weer dicht ging, als een goed idee en besloot er een hoeveelheid van aan te kopen. Ik heb ze bijna allemaal meerdere keren kunnen tellen bij de jaarlijkse voorraadcontrole want ze bleken nog niet aan de straatstenen te slijten!
Uiteraard zijn de huidige cups veel beter ontwikkeld en functioneler, ik wilde er alleen maar mee zeggen dat al zolang geleden vissers in Engeland, want daar kwamen mijn voercups van destijds vandaan, over dit soort zaken aan het nadenken was.

De mogelijkheden en manieren om te werken met voercups zijn ontelbaar en oneindig. Het allerbelangrijkst is echter simpelweg het gegeven dat iedere visser nu haarzuiver een voerplaats kan aanleggen en zeker in het wedstrijdvissen is dat een must! Voor iedere visser zal een goed aangevoerde visplaats voordelen (lees meer vis) opleveren. Het is gewoon van grote waarde wanneer je jezelf als visser nooit hoeft af te vragen of alles wel op de goede plaats op de bodem ligt.

Als je echt praat over het cuppen van de voerbollen die in het water gaan bij het begin van de vissessie is het wel handig wanneer je over een goede cupping kit beschikt. Zo’n voerbal weegt wel iets en als de cupping kit gigantisch doorbuigt is nog de kans aanwezig dat je iets te kortbij voert. Tegenwoordig heeft bijna iedere hengel wel als accessoire een cupping kit die daar speciaal voor is ontwikkeld. Anders is het een goede (maar ook behoorlijk dure) oplossing om er enkele hengeldelen of een complete topset voor ‘op te offeren’
Ook wanneer je niet bereid bent om daar zoveel geld voor uit te trekken is er nog een acceptabele oplossing.
In ons eigen JVS programma hebben we universele cupping kits die altijd wel passend zijn te maken op iedere hengel en die je al koopt voor minder dan 25 euro.
Uiteraard heb je ook goede en stevige voercups nodig. Geen probleem, die zijn inmiddels heel gemakkelijk overal verkrijgbaar. Ook in ons eigen JVS programma hebben we uitstekende voercups trouwens die bovendien echt niet duur zijn.
Zorg er altijd voor dat de bollen die je voert goed in de voercup passen.

Ook tijdens iedere vissessie kun je eigenlijk alles wat je eventueel maar wilt bijvoeren brengen met een cup in wat voor vorm dan ook.
Kleine voerbolletjes met bijvoorbeeld wat extra aas kun je voeren met de cup waarmee je ook aanvoerde, en zelfs los aas is mogelijk of bijvoorbeeld wat los voer wat je in de voercup vermengt met extra water waardoor er een hele aantrekkelijke wolk op de visplaats wordt gevormd.

Ik noemde zonet het bij cuppen van los aas. Juist dat is minder ideaal om te doen met de voercup. Vaak zie je dat het aas al uit de cup valt voordat de visplaats is bereikt.
Vooral wanneer het maar om kleine hoeveelheden aas gaat is het dan ook beter om te werken met kleinere cups die voorzien zijn van een dekseltje (al dan niet met gaatjes erin of een soort van ‘binnenopening’)
Als je dit soort cupjes gebruikt kun je zelfs doorvissen en door simpel de hengel iets te draaien wat los aas exact op de visplaats ‘droppen’

Inmiddels zijn cups er natuurlijk in allerlei soorten, maten en afmetingen. Allemaal dienen ze hun eigen specifieke doel. Ik heb dan ook inmiddels een aardige collectie ervan.
Ik kan iedereen die dit leest adviseren om hetzelfde te doen. Het is heel simpel, het levert meer vis op!

 

Jan van Schendel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *