Tips & Techniek

Uitpeilen bij het matchvissen

Ik weet dat heel veel vissers een beetje ‘bang’ zijn van het matchvissen, het vissen dus eigenlijk met een dobber in combinatie met een werphengel.
Ik kan dat op zich wel begrijpen. Dit is ook niet de meest gemakkelijke vismanier om aan te leren.
Tegelijkertijd echter is matchvissen de meest kundige manier van vissen die ik ken en is het echt prachtig om te doen als je het een beetje onder de knie krijgt.
Als je erover nadenkt komen de ‘problemen’ bij deze manier van vissen steeds neer op ‘meer van hetzelfde’. Je vist op een grotere afstand met een kortere hengel als je het vergelijkt met het vissen met een vaste stok waardoor je simpelweg minder ‘controle’ hebt.
Het uitleggen van deze matchvisserij is iets dat ik in verschillende tips ga proberen te omschrijven. Op dit moment ga ik me toeleggen op het omschrijven van een van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je met het vissen begint, het uitpeilen van de diepte van je visplaats.
Ik sprak net over minder controle. Dat komt hier al meteen tot uiting. Bij het vaste stokvissen zou je nu simpelweg een peilloodje op de haak zetten en dit recht onder de top van de hengel naar beneden laten zakken. Zo kun je super secuur de precieze diepte en de diepteverschillen van de visplaats uitpeilen waardoor je een perfect ‘beeld’ krijgt van de bodemstructuur ervan.
Het zal iedereen meteen duidelijk zijn dat deze perfecte manier van uitpeilen bij het matchvissen iets minder gemakkelijk zal zijn. Zoiets is gewoon niet te realiseren. Toch zal het veel lezers verbazen hoe zuiver je wel degelijk dit uitpeilen kunt doen.
Ik heb al veel verschillende vissers op heel veel verschillende manieren de diepte zien uitpeilen bij het matchvissen. Prima! Het enige dat telt is dat je een zo goed mogelijk ‘beeld’ krijgt van de precieze diepte en de manier waarop is verder niet belangrijk.
Zelf houd ik van zo simpel mogelijke oplossingen en dat geldt met name hier. Een tijdje geleden zag ik in Italië de volgens mij meest perfecte manier die er is. Het enige probleem is dat je er wel een hengel voor moet ‘opofferen’.
Wat je nodig hebt is simpelweg een zware, niet of nauwelijks voorgelode matchdobber en een nog veel zwaarder uitpeilloodje onder aan de montage dat je als werpgewicht gebruikt. De precieze omstandigheden verschillen natuurlijk overal maar mijn advies is om hier te werken met een behoorlijk verschil tussen dit gewicht en het draagvermogen van de dobber. In Italië zag ik voor het uitpeilen op een afstand van ruim 30 meter op een vrij ondiep water een dobbergewicht gebruikt worden van 18 gram terwijl er een loodje werd gebruikt van 30 gram. Bij het uitpeilen ga je nu de dobber gebruiken als schuifdobber die bij het begin van de worp gewoon tegen het loodje ‘aan’ hangt. Je moet dus wel een stuitje op de nylon maken waartegen de schuifdobber kan aanschuiven, zoals altijd bij het vissen met schuifdobbers.
Nu de praktijk. Wat gebeurt er wanneer je het stuitje op een te ondiepe diepte hebt staan? De dobber van 18 gram zal onmiddellijk worden ondergetrokken wanneer de dobber het stuitje heeft bereikt en het loodje nog niet op de bodem ligt.
Wat gebeurt er als wel de juiste diepte is bereikt? Het loodje ligt op de bodem, de dobber heeft het stuitje nog niet bereikt en valt dus onmiddellijk plaat op het water.
Waarom is het nu zo belangrijk om relatief zware dobbers te gebruiken? Ze hebben simpelweg veel drijfvermogen waardoor ze zo direct mogelijk en recht mogelijk precies boven het op de bodem liggende loodje aan het wateroppervlak komen. Zo kun je heel simpel en verbazingwekkend secuur de precieze diepte uitpeilen.
Om nu exact de diepte van de te gebruiken matchhengel te verkrijgen leg je de ‘uitpeil’-hengel op de oever en de te gebruiken hengel er pal; naast waarna je de diepte ervan precies aanpast. Simpeler kan volgens mij niet en beter kan eigenlijk ook niet!
Nog een heel mooi bijkomstig voordeel van dit systeem is dat je de uit het water stekende dobber van de uitpeil-hengel prima kunt gebruiken als ‘marker’ bij het aanvoeren en bovendien bij het bepalen van de exacte visafstand. <a href=”http://projecten.schitterend-media.nl/jvswp/wp-content/uploads/2012/01/matchvissen_news.jpg”><img class=”alignnone size-full wp-image-52″ title=”matchvissen_news” src=”http://projecten.schitterend-media.nl/jvswp/wp-content/uploads/2012/01/matchvissen_news.jpg” alt=”” width=”250″ height=”252″ /></a>

Jan van Schendel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *